Tim Prica med U17-landslaget. Foto: Bildbyrån

U17-EM: Rades son och Orvars barnbarn i nyckelroller

Uppdaterad
Publicerad

I kväll inleder Sveriges U17-landslag EM-slutspelet på Irland med match mot Nederländerna.

Förre skyttekungen Rade Pricas son förväntas göra målen, och sonsonen till VM:s bäste back 1958, Orvar Bergmark, ska täta försvaret.

Matchen mot Nederländerna sänds i SVT Play med avspark klockan 18.

Ett mål på övertid i sista kvalmatchen borta mot Serbien förde Sverige till ännu ett U17-slutspel. Målskytt: Tim Prica.

– Det var den sjukaste känslan i mitt liv när jag såg att det blev mål. Jag blev tårögd direkt för jag visste att det var spiken i kistan, sa Tim Prica till svenskfotboll.se.

Tim Prica gjorde båda de svenska målen i matchen som slutade 2–1.

Efternamnet är känt. Hans pappa Rade slog igenom som ung målskytt i Helsingborg. Och ungefär samtidigt som Tim föddes inleddes pappa Rades långa proffssejour i Hansa Rostock.

Sen följde Tim med till både England, Israel, Danmark och Norge. Tims första klubb var Nardo BK i Trondheim, där också pappas dåvarande klubb Rosenborg finns.

Nu spelar Tim Prica för Malmö FF. Redan förra vintern fick han a-lagsdebutera i en träningsmatch och har nu ett lärlingskontrakt med MFF.

Så här kommenterar förbundskapten Christofer Augustsson Tim Prica:

”Tim är en stor och stark forward med en väldigt bra vänsterfot. En skicklig avslutare som kan gå på avslut på många olika sätt”.

Morfar var världens bäste högerback

I det svenska försvaret huserar en reslig kille från Örebro med det fotbollskända efternamnet Bergmark. Niclas Bergmark är barnbarn till Orvar, högerbacken som gjorde 94 landskamper i fotboll (och 24 i bandy) för Sverige, som också tillhörde AS Roma några år, blev utsedd till VM:s bäste ytterbeck 1958 och sedan var svensk förbundskapten 1966–70.

Niclas Bergmark har redan fått ett a-lagskontrakt med Örebro SK som han tillhört hela sitt fotbollsliv.

”Niclas är en stor och stark mittback som är duktig i duellspelet. En duktig huvudspelare som utnyttjar sin längd bra”.

Nu väntar först Nederländerna i kväll, sedan England och Frankrike i gruppspelet. Målet är givetvis att försöka tangera, eller slå förra årets svenska U17-lags prestation, att nå kvartsfinalen. Då spelade bland annat Benjamin Nygren, IFK Göteborgs stjärnskott, i laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.