Det blev ett stort jubel efter straffavgörandet. Foto: Eurosport

Sverige klart för EM-final

Efter stor dramatik lyckades Sverige besegra Tyskland på straffar i semifinalen.

Nu är Sveriges U19-landslag klart för EM-final på måndag.

”Jag har hela tiden sagt att Spanien är favoriter”, säger förbundskapten Calle Barrling till SVT Sport.

Det blev en dramatisk semifinal mellan Sverige och Tyskland. Efter en mållös förlängning fick semin avgöras på straffar. Och Sveriges målvakt Emma Holmgren kom att bli matchens hjälte – sedan hon räddat två straffar.

Men länge såg det dystert ut för Sveriges del. Visserligen tog Sverige ledningen i första halvlek efter att Tyskland gjort mål i den 12:e minuten.

Sverige tog ledningen före paus

Nio minuter efter tyskarnas ledningsmål kunde Sverige kvittera via Tove Almqvist. Stina Blackstenius passning snett inåt bakåt togs emot med bravur av den 19-åriga mittfältaren, som läckert placerade in bollen i det högra hörnet. Minuten före paus slog Sverige till igen – denna gång via lagkaptenen Blackstenius.

Efter halvtidsvilan tog dock tyskarna över matchen – och vände till 3–2. Men i den 88:e minuten kunde Sverige turligt nog kvittera efter ett tyskt självmål. Och trots det tyska övertaget fortsatte dramatiken i förlängningen.

Sverige fick då ett ypperligt läge att ta ledningen när Blackstenius kom fri, men lagkaptenen stoppades av tyska försvaret.

”Anmärkningsvärt bra”

Den mållösa förlängningen resulterade i att matchen fick avgöras på straffar, som Sverige vann.

– En av de bästa ungdomsmatcher jag någonsin har sett. Vi hade ett flyt i anfallsspelet som var anmärkningsvärt bra, säger förbundskapten Calle Barrling till SVT Sport.

I finalen får Sverige möta Spanien. Likt Sveriges semifinal fick matchen mellan Frankrike och Spanien till straffar.

– Det här är bland det största de här tjejerna kan vara med om. Känslan att få spela en till final är jättegod. Nu gäller det att återhämta sig både mentalt och fysiskt, säger Barrling.