Foto: TT Nyhetsbyrån

Uefa ber Sverige att EM-ansöka: ”Som en andra chans”

Publicerad

Sverige och Friends arena har av Uefa blivit ombedda att delta i en ny ansökningsprocess för att arrangera matcher i EM 2020. Det skriver Svenska fotbollförbundet på sin hemsida. – Vi har ju ansökt tidigare, men då gick det inte vägen. Nu pågår väldigt intensivt och hårt arbete för att uppdatera den ansökan, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

I och med det försenade arenabygget i Bryssel, en av de 13 värdstäderna runt om i Europa till det kommande EM-slutspelet, har Uefa startat en parallell ansökningsprocess för att hitta en ersättare om det bygglov som saknas i Bryssel inte kommer in i tid.

Solna och Friends arena utgör tillsammans med de brittiska städerna London och Cardiff den trio som av Uefa valts ut för denna process.

– Det känns som en andra chans, även om det förstås är tråkigt för Bryssel. Vi ska göra allt vi kan för att få matcherna. Det skulle vara fantastiskt, säger Sjöstrand.

Fyra matcher

Stockholms stad och Solna har tidigare ställt sig bakom Svenska fotbollförbundets ambition att arrangera EM-matcher på Friends arena. Det rör sig då om tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal.

7 december fattas ett slutgiltigt beslut både om Bryssels vara eller icke vara som värdstad och om en potentiell ny värdstad för mästerskapet.

”Ett bra erbjudande”

Vad talar för att Sverige får matcherna?

– Vi har ett bra erbjudande och vi genomförde Europa League-finalen på ett bra sätt. Eftersom syftet är att sprida ut EM över hela Europa tycker vi att det vore bra med matcher i Sverige, säger Sjöstrand.

– Det skulle också vara väldigt bra sett till de turistekonomiska effekterna. Det är bara att se på EL-finalen. Nu skulle vi få fyra sådana högklassiga matcher.

Här är de som utsågs av UEFA att arrangera EM 2020:

Visa

Köpenhamn, Danmark, Parken, 38.000 åskådare
Bilbao, Spanien, San Mames, 53.000 åskådare
Budapest, Ungern, Ferenc Puskas-stadion, 65.000 åskådare,
Glasgow, Skottland, Hampden Park, 52.000 åskådare
Bryssel, Belgien, ny nationalarena, 60.000 åskådare
Bukarest, Rumänien, Nationalarenan, 55.000 åskådare
Dublin, Irland, Aviva Stadium, 52.000 åskådare
Amsterdam, Nederländerna, Amsterdam ArenA, 55.000 åskådare
Rom, Italien, Olympiastadion, 73.000 åskådare
München, Tyskland, Allianz Arena, 68.000 åskådare
Baku, Azerbajdzjan, Olympiastadion 68.000 åskådare
St Petersburg, Ryssland, Zenit Arena, 70.000 åskådare
London, England, Wembley, 90.000 åskådare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer