Bildbyrån. Foto: Uefa vill hitta rätt boll.

Uefa har krismöte nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Uefa har kallat sina 54 medlemsländer till ett möte på torsdag i Nyon, Schweiz, för att gå vidare i den kris som uppstått efter att dess chef Michel Platini och Fifas ordförande Sepp Blatter stängts av i 90 dagar.

I nästa vecka ska Fifas exekutiva kommitté i samråd med den tillförordnade ordföranden Issa Hayatou besluta om man ska kalla till ett krismöte med anledning av avstängningarna. Exekutivkommitténs nästa ordinarie möte är i december.

Uefa leds för tillfället av Angel Maria Villar, en 65-årig spanjor, som är högste vicepresident i organisationen.

FIFA

Issa Hayatou, 69-åring från Kamerun som lider en av allvarlig njursjukdom, har tillfälligt tagit över Fifa men sagt att han inte kandiderar till att bli president.

IOK ser allvarligt på krisen

IOK ser allvarligt på krisen för Fifa.

– Fifa måste inse att det här inte bara är en lista på kandidater. Det här är ett strukturellt problem som inte kommer att bli löst med en ny ordförande, säger ordföranden Thomas Bach till BBC.

Den enda tydliga kandidaten utan korruptionskoppling är jordaniern prins Ali bin al-Hussein.

– Det är en person med gott rykte, säger engelska FA:s chef David Bernstein.

Det Blatter och Platini stängts av för är en utbetalning på 17,2 miljoner kronor som Blatter gjorde till Platini 2011 – nio år efter utfört arbete för Fifa.

Enligt Blatters advokat handlar allt om missförstånd. Platini säger att misstankarna är ”förbluffande vaga” och är stridslysten och vill kandidera till presidentposten inom Fifa 26 februari nästa år.

Överklagar avstängningen

Både Platini och Blatter överklagar avstängningen.

New York Times uppger att man har fått tillgång till en kopia på överklagan.

– Om det visar sig att Platini betett sig ohederligt drar vi tillbaka vårt stöd för honom, säger FA:s Greg Dyke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet