Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aleksander Čeferin riktade återigen kritik mot Superligan på Uefas kongress: ”Du kan inte köpa 70 års historia”. Foto: YOAN VALAT

Uefa-presidenten om Superligan: ”Likt Snövits giftiga äpple”

Uppdaterad
Publicerad

Presidenten Aleksander Čeferin kallade den omtalade Superligan för ”girighets-ligan” under Uefas årliga kongress.

– De vill alltid ha mer och mer, säger han.

Under förmiddagen höll Uefa sin årliga kongress i Paris. Där höll, bland annat, organisationens president Aleksander Čeferin ett tal.

I sitt tal tog han upp Superligan och dess inblandade lag som har varit ett hett ämne i fotbollsvärlden senaste tre åren.

– Klubbarna kan var och en göra vad de vill, till och med gå med i ligan som de engelska fansen kallar ”zombie-ligan” eller vad jag kallar för ”pleonexia-ligan”, säger Uefas president Aleksander Čeferin.

Ordet pleonexia kommer från det grekiska språket och betyder girighet.

– De vill alltid ha mer och mer och bryr sig inte om att de andra har mindre och mindre. De ska vara överlägsna. Det är därför pleonexia är farligt och det är likt Snövits giftiga äpple, säger han.

Tog avstånd från ligan

Superligan offentliggjordes av Europas tolv största fotbollslag under 2021. Ligan skulle vara sluten och bestå av endast 20 klubbar, varav 15 var fasta platser och fem platser skulle vara öppna för nya klubbar varje säsong.

Det möttes av kritik både från Uefa och fotbollssupportrar. Uefa gick därefter ut, under samma år, med uppgiften om att spelare som deltar i ligan skulle portas från Uefas och Fifas turneringar. Det innefattade bland annat Champions League, EM, VM och Europa League. Efter det kraftfulla motståndet valde därför flera klubbar att ta avstånd från ligan och den ansågs vara död.

EU-domstolen slog fast 21 december 2023 att Uefa och Fifa bröt mot EU:s regler om fri konkurrens och missbruk av sin dominanta position när man stoppade Superligan för tre år sedan.

Nu säger Aleksander Čeferin:

– Klubbarna är fria att delta i andra tävlingar om de vill. Ingen vill stoppa dem, och ingen har någonsin sagt till dem att de inte kan göra det. De kan var och en göra vad de vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.