Foto: TT

Uefa vädjar till ligorna – vänta till mitten av maj

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare idag meddelade den belgiska högstaligan i fotboll att man överväger att avsluta säsongen och kora nuvarande ligaettan, Club Brygge, till ligamästare.

Uefa ser annorlunda på saken och rekommenderar att ligorna ska ha is i magen.

– Vi rekommenderar att man väntar med sådana beslut till mitten av maj, säger Lars-Christer Olsson, exekutiva kommitten i Uefa.

Styrelsen i den belgiska högstalian, Jupiler League, ska under årsmötet den 15 april avgöra om förslaget om att resterande delen av säsongen ska ställas in.

Tidigare under dagen meddelade Uefa att nationella ligor som stänger ner på förhand kan bli utslängda från Champions League.

– Vad det skulle innebära för Club Brugge får vi reda på först när vi vet hur alla ligor avslutas.

– Uefa förhåller sig rätten att avgöra om ligan är avslutad på ett korrekt sätt eller ej. Om ligor bestämmer sig för att avsluta säsongen vid dagens tidpunkt så är det kanske inte rätt lag som kvalar in till de internationella tävlingarna, det kanske inte är rätt lag som vinner ligorna eller ramlar ur.

Transferfönstret kan ändras

Uefa vädjar till ligorna att ha is i magen och vänta tills mitten på maj innan man tar definitiva beslut om hur den innevarande säsongen ska avslutas för ligor som spelar höst-vår.

– Då har man troligtvis mer information och man vet hur man skulle kunna spela färdigt. Alla stora ligor är överens att vi ska försöka avsluta den innevarande säsongen.

Coronapandemin påverkar inte bara hur ligorna ska, eller inte ska, spelas färdigt. Det ställer även till det för transferfönstret. I de flesta ligorna i Europa är kontrakt skrivna så att de löper ut den 30 juni, vilket skulle bli mitt under pågående säsong.

– Man måste se över om man måste flytta övergångsfönster. Det diskuteras just nu.

Tidigare under dagen meddelade Premier League att man skjuter upp ligan ytterligare och att man följer händelseutvecklingen av coronapandemin.

”Säsongen återupptas endast när det är säkert och lämpligt”, skriver Premier League i ett uttalande.

MER FOTBOLL: Isolerade fotbollsproffsen –  möts i tv-spelsturnering (30 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.