Foto: Bildbyrån

Uefa vill förbjuda all pyroteknik

Uppdaterad
Publicerad

Uefa vill utplåna bengalerna på fotbollsarenorna.

Anledningen: säkerheten.

– Det finns ingen säker användning av pyroteknik, säger Michael van Praag, Uefas exekutivkommitté, till förbundets hemsida.

I Sverige arbetar Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollsupporterunionen för att få till en laglig, säker lösning på användandet av pyroteknik under matcher.

Uefa gör precis tvärtom, och vill förbjuda all form av bengaler och eldpjäser. Förbundet anser att det inte finns någon form av säker användning, och tar stöd i en nyligen utkommen rapport.

– Uefa kommer att hjälpa de nationella förbunden att göra allt de kan för att minska skadorna som orsakas av pyroteknik. Det betyder att vi ska arbeta effektivt och tillsammans för att förhindra användandet på arenorna, säger van Praag.

Måste hanteras av tränad personal

Den oberoende rapporten är skriven av doktor Tom Smith på uppdrag av Uefa och Football Supporters Europe.

– Risken finns inte bara för supportrarna. Spelare, domare och personal måste också skyddas, säger han.

– Slutsatsen är att pyroteknik inte får hanteras av någon innan de brunnit ut. Även då måste de hanteras av tränad och utbildad personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.