Ukraina, här med spelarna Viktor Tsyhankov och Oleksandr Zinchenko, kan arrangera fotbolls-VM 2030. Foto: Bildbyrån.

Ukraina med i Spanien och Portugals VM-ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina kan arrangera fotbolls-VM 2030.

Tillsammans med Spanien och Portugal har de lämnat in en ansökan om att arrangera världsmästerskapet.

Ukraina befinner sig mitt i ett krig med Ryssland som landet har invaderats av. Samtidigt har Ukraina gjort Spanien och Portugal sällskap i deras ansökan om att vara värd för fotbolls-VM 2030.

– Kandidaturen stärker banden inom Europa genom att skänka hopp och ge verktyg för att återbyggas till det ukrainska folket, som har uttryckt sin stolthet och tacksamhet över att delta i det här projektet, säger Luis Rubiales som är ordförande för det spanska fotbollsförbundet.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har godkänt landets ansökan, och förslaget stöds av europeiska fotbollsförbundet Uefa.

– Vi är övertygade om att vi år 2030 kommer att ha fred i Europa och att Ukraina kommer att kunna arrangera VM på bästa möjliga sätt, säger Fernando Soares Gomes da Silva som är ordförande för Portugals fotbollsförbund.

Enligt kandidaturens grundtanke ska matcher avgöras på elva spanska arenor, och tre i Portugal. Och tanken är att Ukraina får arrangera en grupp.

Beslut 2024

Det finns konkurrens om att arrangera världsmästerskapet. Sydamerikanska kvartetten Uruguay, Argentina, Chile och Paraguay har presenterat en officiell förfrågan. Och Saudiarabien har, tillsammans med Egypten och Grekland, börjat förbereda ett bud på VM 2030.

I VM i Qatar om en och en halv månad deltar 32 länder. Och i nästa – VM 2026 i Kanada, USA och Mexiko – utökas antalet nationer till 48.

Fifa tar beslut om arrangör för VM 2030 under 2024.

VM i Qatar – en historia kantad av kritik:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.