Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landslagsspelarna i ny video: ”Våra hemstäder är ockuperade” Foto: Ukrainas fotbollsförbund

Ukrainska stjärnorna i förbundets video: ”Min hemstad är totalförstörd”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds fotbolls-EM i Tyskland.

Även Ukraina deltar i EM och ukrainska fotbollsförbundet har nu släppt en video på X där landslagsspelarna berättar vad kriget mot Ryssland gjort mot deras hemstäder.

– Min hemstad är totalförstörd av Ryssland, säger Dynamo Kiev-spelaren Mykola Sjaparenko.

Under fredagen släppte ukrainska fotbollsförbundet en video inför fotbolls-EM som startar i kväll, där landslagsstjärnorna berättar var de kommer ifrån och vad kriget gjort mot deras hemstäder.

Hör spelarnas berättelser i spelaren ovan.

Kriget i Ukraina

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg menar att klippet är en del i Ukrainas ansträngningar för att att få support från omvärlden.

– Ukraina behöver omvärldens stöd för att försvara sig mot Rysslands angreppskrig. Att på det här sättet haka på idrottsevenemang är ju ett sätt att nå ut till vanligt folk, föra fram sin sak och i bästa fall vinna deras sympati så att i nästa led politiker skickar stöd till Ukraina, säger Carl Fridh Kleberg, utrikesreporter på SVT.

Fridh Kleberg belyser vikten av kommunikation, PR och propaganda i krigssituationer. Han menar också att detta är något Ukraina varit väldigt bra på – inte bara inom sport.

– De är väldigt bra på att haka på stora internationella händelser och att försöka använda den naturliga uppmärksamheten kring dem i medier och hos allmänheten för att påminna om att man finns, att man kämpar för sitt försvar, och att man behöver hjälp med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet