Umeå IK – stormakten som försvann

Publicerad

Under 2000-talet prenumererade Umeå IK på SM-guld. Mängder av landslagsstjärnor och världsstjärnor representerade klubben. Men nu är verkligheten en helt annan.

Inget svenskt damlag i fotboll har dominerat lika mycket som Umeå IK gjorde under 2000-talet. Hela 13 titlar tog klubben mellan åren 2000-2008, varav två Women´s cup, dåtidens Champions league.

Umeå IK:s trupp 2008, senast klubben tog SM-guld Foto: Bildbyrån

Hanna Ljungberg, Malin Moström, Frida Östberg, Hanna Marklund är några som representerat klubben och inte minst Marta.

Åkte ur Allsvenskan

Efter 2008 har det i stort sett bara gått utför, både sportsligt och ekonomiskt. Till slut höll det inte längre, laget åkte ur Allsvenskan ifjol.

Nu har klubben fått börjat om på nytt i Elitettan.

– Vi bär vår historia med stolthet men verkligheten har kommit ikapp föreningen och vi måste nu börja om och få tillbaka den värdegrund vi väldigt noga trycker på och börja satsa på egna talanger igen, säger Patrik Sandström sportsligt ansvarig i styrelsen.

Ekonomin missköttes

I klubbens strävan att hänga kvar i finrummet har ekonomin missköts genom åren. Men i och med degraderingen har den nya styrelsen satt upp ett långsiktigt och hållbart mål.

– Visst har felbeslut tagits längs vägen, men Umeå IK är inte redo att gå upp i Allsvenskan igen innan ekonomin är stabil. Vi har satt upp som mål att gå upp inom tre år, säger Patrik Sandström.

Satsar på egna talanger

Laget består nu av många unga lokala talanger. Den enda som är kvar från senaste SM-guldet 2008 är Emma Åberg Zingmark och än hur tråkigt det var att degraderas ifjol så ser och känner hon ett helt annat driv i föreningen nu.

– Nu måste vi verkligen satsa på kollektivet, förut kunde man förlita sig på att stjärnorna ska avgöra men nu vinner vi och förlorar som ett lag.

Umeå IK:s meriter

Visa

Svenska mästare: 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007, 2008
Uefa Women's cup: 2003, 2004
Svenska cupen: 2001, 2002, 2003, 2007

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer