Nils-Eric Johansson. Foto: Bildbyrån

Nils-Eric Johansson slutar på grund av hjärtproblem

Uppdaterad
Publicerad

Nils-Eric Johansson lägger skorna på hyllan omgående. Anledningens stavas hjärtproblem.
– Detta kommer att ta sin tid att hantera, men med hjälp från min familj, AIK och vänner är jag säker på att det kommer något positivt ur detta, säger AIK-kaptenen.

Nils-Eric Johansson, 38, har varit självskriven i AIK:s startelva sedan återkomsten från Leicester i maj 2007.

Nu meddelar klubben att försvararen avslutar karriären i förtid, något som Expressen var först med att rapportera om. Anledningen stavas hjärtproblem.

”Väldigt omtöcknande”

AIK skriver att ”Nisse” har en medfödd avvikelse på hjärtat, kartlagd och utredd sedan tidigare. Hjärtdoktorer har gett honom tillåtelse att spela – men efter kompletterande utredning och diskussion med hjärtspecialister har han rekommenderats att sluta.

– De senaste dagarna har varit väldigt omtöcknande med blandade känslor, både sorg och glädje. Från att förbereda mig för årets första tävlingsmatch till frågor om min framtid och hälsa, säger han till klubbens officiella hemsida och fortsätter:

– Detta kommer att ta sin tid att hantera, men med hjälp från min familj, AIK och vänner är jag säker på att det kommer något positivt ur detta.

”Mycket sorgligt besked”

Även sportchef Björn Wesström uttalar sig på hemsidan.

– Detta kom verkligen som en chock. Det är ett mycket sorgligt besked och våra tankar finns hos Nisse och hans familj. Det finns givetvis något bra i att vi har upptäckt felet, men det är för tidigt att känna någon glädje över att våra rutiner fungerar på ett tillfredsställande sätt, säger han och fortsätter:

– För mig personligen har Nisse alltid varit en hörnsten i de truppbyggen som jag varit arkitekt till och jag kommer att sakna honom oerhört mycket som spelare. Vi får be att återkomma med hur truppens utformning planeras utifrån detta besked.

Avtackas i premiären

Johansson stod för 28 startmatcher i fjol, 28 året innan och 29 året innan det. Totalt gjorde han 371 tävlingsmatcher för AIK och tre a-landskamper för Sverige.

Under karriärens gång har han, utöver AIK och Leicester, representerat Bayern München, Nürnberg, Blackburn, Brommapojkarna och moderklubben IFK Viksjö.

Han kommer att avtackas i samband med den allsvenska premiären mot Dalkurd på Friends Arena den 2 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer