Sirius-målvakten testad positiv för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Sirius-målvakten Joshua Wicks, 34, har testats positivt för dopning.
Det bekräftar klubben på en presskonferens i dag.
– Det är nedbrytningprodukter från kokain i provet, säger Sirius lagläkare Jakob Johansson.
– Hans karriär är över, konstaterar klubbens ordförande Ove Sjöblom.

Det var efter en allsvensk match som Wicks lämnade ett dopningsprov, som visade ett positivt resultat.

”Sirius Fotboll tog omedelbart kontakt med den berörda spelaren för ett första samtal. Spelaren fick också information om att han tills vidare är avstängd från gemensamma anläggningar, träningslokaler och arenan”, skrev Sirius på sin hemsida tidigare i dag och utlyste en presskonferens.

På presskonferensen bekräftar Sirius att det rör sig om amerikanske målvakten Joshua Wicks och att provet gett utslag för kokain.

– Det är en jättechock, vi är fullständigt i chock. Vi har aldrig förr drabbats av någon liknande händelse. Vi är oerfarna på området. Hela händelsen är så i strid med Sirius värdegrund, säger klubbens ordförande Ove Sjöblom.

– Han är förkrossad. Det här är hans yrke. Han är också förkrossad över hur han kan göra det här misstaget. Han är professionell fotbollsspelare och som sådan ansvarar man för vad man gör. Klart att han alla dagar i veckan skulle vilja ha det här ogjort.

”Ledsamhet och sorg”

Att testa positivt för kokain innebär att Wicks riskerar upp till fyra års avstängning från all fotboll, enligt Sjöblom.

– Han har inte fått sparken ännu, absolut inte. Men konsekvensen kommer att bli det, säger Sjöblom och fortsätter:

– Hans karriär är över.

Joshua Wicks B-prov har ännu inte analyserats. Enligt Ove Sjöblom är det oklart huruvida Wicks kommer begära att B-provet testas.

Wicks startade seriematcherna mot Hammarby och Elfsborg där man spelade in tre poäng – men klubben riskerar inte att straffas för att amerikanen spelat. Enligt Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser krävs att två eller fler spelare döms för brott mot Riksidrottsförbundets regler mot dopning för att felande klubb ska drabbas av poängavdrag.

SVT Sport söker Joshua Wicks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer