Svenska landslaget under fotbolls-EM i Nederländerna.

SVT Sport erfar: Svenska landslaget planerade lönestrejk

Uppdaterad
Publicerad

När svenska damlandslaget klev in i 2017 års säsong skulle ett nytt avtal mellan spelarna och förbundet vara klart. Men parterna är inte överens och i dagsläget är avtalet fortfarande inte påskrivet. Enligt uppgifter till SVT Sport genomfördes en omröstning i landslaget kring en eventuell strejk inför EM i somras.

– Man tittar på olika möjligheter om man inte kommer överens. Förhandling är nummer ett och det är det enda som gäller fram tills att något annat händer, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen som företräder spelarna gentemot Svenska Fotbollförbundet.

Att danska landslaget, som tog EM-silver i Nederländerna, kämpat för sina rättigheter vid landslagsuppdrag har knappast undgått någon. Nu kan SVT Sport avslöja att svenska landslaget hade tänkt att göra precis samma sak, men redan innan EM.

Strejken blev dock aldrig av eftersom en minoritet röstade emot förslaget.

Damlandslaget i fotboll

Men att det skulle ha funnits en diskussion kring strejk vill inte generalsekreterare Magnus Erlingmark bekräfta.

– Nej, det har det väl egentligen inte gjort. Man tittar på olika möjligheter om man inte kommer överens. Förhandling är nummer ett och det är det enda som gäller fram tills att något annat händer. Sedan kan man ta till andra åtgärder. Men i första läget koncentrerar vi oss på att hitta lösningar, säger Erlingmark.

SVT Sport har varit i kontakt med spelare i landslaget som varken vill dementera eller bekräfta uppgiften om att det skulle ha förekommit en omröstning kring strejk.

”Vi står en bit ifrån varandra”

Och i skuggan av Norge och Danmarks kamp för Sverige sin egen, kring ett avtal som fortfarande är osignat.

– I Norge gick de hela vägen och sa att det ska vara samma betalning via ett spelarinitiativ, men det är ingenting vi kan lägga på herrarna. Det måste vara ett val de gör själva i sådana fall. Vi hjälper damerna i förhandlingarna gentemot fotbollsförbundet och självklart vill de ha jämlika avtal.

– Avtalet skulle ha varit klart redan innan man började det här spelåret så när det väl skrivs på kommer det att gälla retroaktivt och ett par år framåt.

Hur kommer det sig att det inte blivit klart?

– Det finns frågor som skiljer oss åt och där vi inte tycker lika. Vi står en bit ifrån varandra och ingen av parterna är beredda att skriva på i dagsläget, säger Erlingmark och fortsätter:

– Det är två bitar. Det handlar om att hitta en annan nivå, dels i förhållande till mannen som skiljer och dels i förhållande till andra nationers landslag där man börjar halka efter om det inte sker en förändring. Men framför allt handlar det om jämlikhetstankarna.

Hur ser du på fortsättningen?

– Ja, det är klart, förhandlingarna har ju dragit ut på tiden och det är en bit kvar. Det är svårt att säga, en förhandling kan helt plötsligt bli klar eller så drar det ut på tiden ännu mer. Men ambitionen är såklart att få klart det så fort som möjligt.

Erlingmark pekar sedan ut två viktiga punkter där parterna inte är överens.

– Jämställdhetsvillkoren skiljer dels kring ekonomi men även i strukturer i avtalen.

Men några siffror som visar på hur mycket det skiljer landslagen emellan kan han inte gå in på och hänvisar till sekretessen.

– De bitarna kan vi inte uttala oss om. Det håller vi för oss själva, avslutar han.

SVT Sport har tidigare varit i kontakt med Svenska Fotbollförbundet som inte vill berätta om hur ersättningarna till dam- respektive herrlandslag ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet