Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar åker ur damallsvenskan efter förlusten mot Uppsala Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Uppsala skickade ut IFK Kalmar och tog sig självt upp på kvalplats

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala vann mot IFK Kalmar med 4-1 som därmed åkte ur damallsvenskan. Uppsala passade på att ta sig förbi BP och gå upp på kvalplats.

– Vi visar ändå en bra energi och springer för varandra och vågar trycka på in närkamperna. Vi visar att vi kan ge varandra energi, säger Kalmars kapten Amanda Persson som gladde sig åt att laget i alla fall gjorde mål.

– Vi tar självklart med oss målet, det är jätteviktigt och att hela laget kan ta med sig den energin, fortsätter Persson.

Det har länge sett tungt ut för Kalmar, som haft spelarflykt efter skakig ekonomi, och inte en enda seger hittills på säsongen. I och med dagens förlust är det även matematiskt klart att laget kommer att spela i elitettan nästa år.

Första Uppsalavinsten på 147 dagar

IFK Kalmar kunde i alla fall glädja sig åt att ha spräckt målnollan efter fem matcher. I slutet av första halvleken sprang Moa Petersson i djupet och kunde placera in reduceringen 1-2.

Det var en nödvändig seger för Uppsala som inte vunnit på 147 dagar.

– Det är jätteskönt och det var poäng som vi behövde. Vi visste att vi skulle åka hit och göra allt för att ta tre poäng. 4-1 är en vinst och en bra vinst. Det kom in poäng på kontot efter en bra prestation, säger Uppsalas kapten Agnes Nyberg.

Målsättningen är att säkra kvalplatsen i första hand.

Klara Folkesson utmärkte sig med ett hattrick men ett gult kort (tre totalt) gör att hon är avstängd i nästa match mot Häcken.

OBOS Damallsvenskan

IFK Kalmar logo

IFK Kalmar

1 - 4

IK Uppsala Fotboll logo

IK Uppsala Fotboll

Guldfågeln Arena, Kalmar
Publik: 145
Domare: Selma Griberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.