USA:s Alex Morgan. Foto: Bildbyrån

USA:s damlandslag tar ställning i Saudi-frågan: ”Bisarrt”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s fotbollsdamer kommer att höja rösten och göra sin åsikt klar när det gäller det saudiska sponsorskapet av fotbolls-VM 2023.

– Det är bisarrt – jag förstår det inte, säger amerikanska stjärnan Alex Morgan.

Förra veckan kom uppgifter om att ett saudiskt turistorgan kommer att gå in och sponsra damernas VM i Australien och Nya Zeeland 2023.

Kritik har riktats från fler håll och nu reagerar även de dubbla regerande världsmästarna, USA, på valet av sponsor.

I ett uttalande till the Athletic säger det amerikanska fotbollsförbundet (USSF) att ”organisationen står bakom mänskliga rättigheter och rättvisa för alla och tror på fotbollen som en positiv kraft”.

”Kan framföra vår oro”

USA toppar Fifas världsrankning och vann fotbolls-VM 2015 i Kanada och 2019 i Frankrike. Den 20:e juli inleds 2023-års upplaga där USA förväntas vara med och jaga en historisk tredje titel.

”Vi kan inte kontrollera andra organisationers hantering av sponsorskap. Men vi kan framföra vår oro och kommer fortsätta stå bakom våra spelare”, står det i uttalandet.

”Inte moraliskt försvarsbart”

En rapport från the Guardian skapade stor uppståndelse i arrangörsländerna då sponsorskapet ses vara i konflikt med det budskap som mästerskapet ämnar att förmedla.

– Det är inte moraliskt försvarbart. Jag förstår det inte... Jag hoppas Fifa gör vad som är rätt, säger den amerikanska stjärnanfallaren Alex Morgan.

Fotbolls-VM spelas 20 juli-20 augusti i Australien och Nya Zeeland.

Sveriges motståndare i gruppspelet:

Sydafrika, 23 juli

Italien, 29 juli

Argentina, 2 augusti

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.