USA vann VM-2019 och tog brons under Tokyo-OS. Foto: Bildbyrån

USA:s spelarförening kritiserar förbundet: ”Ett PR-trick”

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska damlandslagets spelarförening kritiserar landets fotbollsförbunds senaste kontraktsförslag.

Förslaget, som ska öka jämlikheten mellan herr- och damlandslaget, kallas på sociala medier för ett PR-trick.

Förbundet US Soccer gick i går ut med nyheten att de lagt fram ett identiskt kontraktsförslag till damerna som till herrarna.

På sociala medier kallar spelarföreningen förslaget för ett PR-trick.

”Förbundets PR-trick och förhandling genom media kommer inte att ta oss närmare en mer rättvis överrenskommelse. Vi är i stället redo att förhandla i god tro för att uppnå en så jämlik ersättning och de säkraste arbetsvillkoren som är möjligt. Förbundets senaste förslag uppnår inget av dessa”, skriver man på Twitter.

2019 stämde damlandslaget förbundet för könsdiskriminering när det kom till ersättningen och flera andra aspekter när det kom till spelarnas villkor.

Förbundet har sedan svarat på spelarföreningens påstående.

”Ett erbjudande om identiska kontrakt till dam- och herrlandslaget, och att diskutera en jämlik fördelning av prispengar, är äkta och i god tro. Ett PR-trick är en 90 minuter lång ensidig film”, skriver man på Twitter.

De regerande världsmästarna har under en längre tid kritiserat landets fotbollsförbund då man anser att damerna får mindre ersättning och sämre villkor trots att laget har nått större framgångar än herrarna.

KLIPP: Nu ska amerikanska landslagsspelarna få lika ersättning (15 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.