Valcke tvingas lämna Fifa

Uppdaterad
Publicerad

Jérôme Valcke, Sepp Blatters högra hand i Fifa, tvingas lämna sitt uppdrag som generalsekreterare. ”Fifa har uppmärksammats om en serie misstankar rörande generalsekreteraren”, skriver Fifa på deras hemsida.

Internationella fotbollsförbundet Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke tvingas lämna sin post.

”Fifa har uppmärksammats om en serie misstankar rörande generalsekreteraren och har krävt en formell utredning av den etiska kommittén”, skriver organisationen i ett pressmeddelande som publicerats på fifa.com.

Jérôme Valcke har beskrivits som Sepp Blatters högra hand och har i egenskap av generalsekreterare en av de allra högsta psoterna inom organisationen.

Figureido utlämnas

Tidigare under dagen beslutade Schweiz att utlämna Eugenio Figueredo, tidigare vicepresident i Fifa, till USA. 83-årige Figueredo, som begärdes utlämnad av USA i juli, är anklagad för att vara inblandad i mutskandalen kring Fifa och dessutom för att falskeligen ha fått amerikanskt medborgarskap.

Uruguay-födde Figueredo var en av sju fotbollshöjdare som greps i Zürich i samband med Fifa-kongressen i våras, och riskerar fängelse i 20 år. Han har 30 dagar på sig att överklaga beslutet om utlämning.

Ytterligare fem män inblandade i Fifa-skandalen väntar på att det schweiziska justitieministeriet ska fatta beslut om eventuell utlämning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.