Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vinicius Juniors röda kort stryks. Foto: Biel Alino/EPA/TT

Valencia straffas efter rasismen

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska ligans tävlingskommitté har beslutat att Mario Kempe-läktaren på Valencias stadium Mastella ska hålla stängd i fem matcher. Klubben ska dessutom böta 45 000 euro. Detta efter de rasistiska glåpord som Real Madrids Vinícius Júnior fick utstå i söndags.

Vinícius Júnior utsattes för rasistiska attacker från Valenciapubliken under matchen, vilket har väckt avsky och fördömts av en hel fotbollsvärld.

Spansk polis har gripit totalt sju personer misstänkta för ”rasistiska förolämpningar” och hatbrott. Tre ungdomar i samband med matchen i fråga, och fyra personer i Madrid misstänkta för att tidigare i år ha hängt en svart uppblåsbar docka från en bro iklädd en Real-tröja med Vinícius Júniors nummer.

Har stöttats i fotbollsvärlden

Valencia säger i ett uttalande att man i starkaste ordalag fördömer rasism och våld och kommer att agera för att de ansvariga stängs av på livstid.

Efter händelsen har Vinicius fått stöd från alla håll i fotbollsvärlden, speciellt i hemlandet Brasilien där det på flera platser demonstreras mot rasism.

”Spanien bekämpar den här typen av beteende, vi fördömer det och vi jobbar på att utrota det”, säger regeringens talesperson Isabel Rodríguez i ett uttalande, sedan Brasilien protesterat till den spanske ambassadören.

Röda kortet tillbakadraget – spelar inte ändå

Den spanska ligans tävlingskommitté fattade också beslutet efter att ha videogranskat händelsen där Vinícius Júnior visades ut för att ha slagit Hugo Duro. Granskningen visade att Duro innan incidenten tagit tag i Vinícius nacke med sin arm, vilket gjorde att Real överklagade beslutet.

Trots att det röda kortet drogs tillbaka så spelade inte 22-åringen onsdagens derby mot Rayo Vallecano. Däremot hyllades brassen av spelare och supportrar i samband med att Real Madrid vann med 2–1.

BAKGRUND: Detta har hänt:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasismen mot Vinícius Júnior – detta hände Foto: Bildbyrån/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.