Azrudin ”Valli” Valentic är ny tränare i Dalkurd. Foto: TT

Valentic: ”Jag är ny i Allsvenskan, men inte rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Dalkurd gör sin första säsong i allsvenskan nästa år. Det gör nye tränaren Azrudin Valentic också.

– Målsättningen är att vinna varje nästkommande match, säger han till SVT Sport.

Brommapojkarna vann superettan under ledning av Olof Mellberg och Azrudin Valentic. Den senare har nu tagit över Dalkurd, som också tog klivet upp till allsvenskan.

Något fortsatt samarbete med Mellberg blir det inte. I stället berättar Valentic varför valet föll på Dalkurd.

”Enorm potential”

– Två faktorer spelade in när jag fattade beslutet. Det ena är att vi redan nu har ett otroligt bra lag, med 16 spelare under kontrakt, och det andra är den enorma potential som finns i föreningen, säger han till SVT Sport.

Er ordförande har sagt att målet är att vinna Allsvenskan. Hur ser du på det?

– Han får naturligtvis säga vad han vill. Självklart ligger det i klubbens DNA att vinna, vilket man gjort sedan 2004. Det finns en vinnarmentalitet i klubben och därmed också förutsättningar för att nå framgång i Allsvenskan också.

Men vad är målsättningen för dig?

– Att vinna varje nästkommande match. Det skulle bli patetiskt från min sida att prata om poäng eller om att etablera oss. Mitt jobb är bara att fortsätta på Dalkurds inslagna väg och försöka vinna, självklart med extremt mycket ödmjukhet.

”Allsvenskan är tuff”

Valentic resonerar också kring nyckeln till eventuell framgång.

– Organisationen inom föreningen, att våga göra vår grej och att behålla vår identitet. Vi måste spela på sättet vi är trygga och även förstärka med några spelare, eftersom allsvenskan är tuff och vi behöver en optimal trupp för att hålla på den här nivån.

Har du någon drömvärvning?

– Det handlar inte om att hitta en drömvärvning, utan en optimal profil utifrån vårt koncept och sätt att spela. Självklart vill man ha spelare som bidrar till en fantastisk centrallinje, men för mig handlar det om att få in ödmjuka spelare som är beredda att lägga ner jobbet och ta till sig våra idéer. Sådana spelare är drömvärvningar.

Jiloan Hamad och Brwa Nouri, då?

– Det är killar som har kontrakt med sina klubbar och vi lägger inte energi på dem. Det är fantastiska spelare och känslan är att de någon gång kan komma till Dalkurd.

”Jag är ny, men inte rädd”

Den nyblivna allsvenska klubben har tagit beslutet att flytta verksamheten från Borlänge till Uppsala, även om man tillfälligt spelar i Gävle nästa säsong.

– Långsiktigt kommer flytten gynna föreningen, men kortsiktigt – de närmsta två eller tre månaderna – kommer det att bli lite jobbigt tills vi hittar våra rutiner. Det är därför upp till ledarteamet att anpassa sig snabbt, hitta rutinerna och bara jobba.

Känner du dig redo för allsvenskan?

– Absolut, annars hade jag inte tackat ja till uppdraget. Det är mitt första år i allsvenskan och jag är ny, men definitivt inte rädd. Jag vet hur jag jobbar och behöver inte bevisa något för någon.

Ser du fram emot någon match lite extra?

– Vi har premiär i cupen mot svenska mästarna Malmö FF och premiär i serien mot AIK, som slutade tvåa i allsvenskan förra året. Det är två roliga och inspirerande matcher. Å andra sidan finns inga dåliga lag och dåliga matcher i den här serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.