Atletico Huila fick inte ta del av sina prispengar efter segern i Copa Libertadores. Foto: TT/bildbyrån

Bäst i Sydamerika – pengarna gick till herrlaget

Publicerad

Atletico Huila blev i söndags mästare i Sydamerika och vinsten gav även prispengar på en halv miljon kronor.
Först var planen att herrlaget skulle få damernas prispengar, men nu har klubben kommit på andra tankar.
– Det är det normala för vilket lag som än vinner, att få njuta av vad de vunnit, säger lagkaptenen Yoreli Rincón.

Den uppskjutna Copa Libertadores-finalen mellan River Plate och Boca Juniors kommer spelas i Madrid på söndag efter att matchen för två veckor sedan blev uppskjuten till följd av att Boca Juniors spelarbuss attackerades på väg till arenan.

Förutom titeln och att den vinnande klubben får kröna sig som bäst i Sydamerika, ligger prispengarna på cirka 54 miljoner svenska kronor i potten.

Summor är en utopi för damturneringen under samma namn.

En procent av prispengarna

I söndags vann Atletico Huila finalen av Copa Libertadores Feminina mot Santos med 5-3 efter en riktig rysare som avgjordes på straffar.

Prispengarna: 495 000 svenska kronor.

Inte nog med att vinstsumman är knapp en procent av den Boca Juniors eller River Plate kommer ta emot på söndag, mästarna fick inte ta del av pengarna de spelat in till klubben.

Spanska tidningen Marca rapporterar bland annat om att lagkaptenen Yoreli Rincón, med ett förflutet i FC Rosengård, i en video på sociala medier berättat att alla prispengar gick till herrlaget.

– Vi fick 495 000 kronor för att vi vann, men pengarna nådde aldrig oss. De gick istället till herrarna i Atlético Huila, ett lag som har en annan klubbpresident än oss. Vi har blivit lovade av vår president att han ska ge oss pengar, men det är från hans ficka och inte från pengarna vi vann genom att bli mästare i Copa Libertadores. Tyvärr är det så det ser ut inom damfotbollen, sa lagkaptenen.

Klubben ändrar sig

I kväll står det dock klart att laget får sina pengar, till slut.

Klubben verkar ha kommit på andra tankar, och damlaget är lovat att ta del av sina egna prispengar.

– Det är rättvisa, det är vi som kämpat för det och vi som vunnit det. Det är det normala för vilket lag som än vinner, att få njuta av vad de vunnit, säger Rincón på en presskonferensen, uppger Marca.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer