Vänskapen som kan hjälpa Sverige i ödesmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige lyfter på alla stenar i jakt på fördelar inför ödesmatchen mot Rumänien. Kanske kan vänskapen mellan Janne Andersson och förre elitdomaren Jonas Eriksson vara nyckeln till seger:
– Jonas Eriksson är en av mina goda vänner, och han informerar mig alltid om domarna, säger förbundskaptenen under dagens presskonferens.

Domaren som ska döma Sveriges match är Daniele Orsoto – samma domare som dömde när Sverige tog sig till VM 2018 genom att kryssa hemma mot Holland i oktober 2017. Vilket Janne Andersson kommer ihåg.  

– Det blev en bra start mot Holland hemma när vi hade honom, säger han.

”Lugn, sansad, erfaren”

Genom sin relation med Jonas Eriksson får Janne Andersson scoutingrapporter på domarna inför varje match Sverige spelar – information som han sedan delar med sig med spelarna.

– Jonas skickade ett bra mail igår så jag känner mig trygg utifrån att det är han (Orsato) som ska döma. Jag är övertygad om att han kommer göra det jättebra.

Vad sa då rapporten på Orsato?

– Han är lugn, sansad, erfaren, stressar inte upp sig och är bra språkligt. Ganska många saker som är intressanta att veta om en domare.

– Sen är bra om fjärdedomaren inte förstår halländska.

Spåkförbistring kan frustrera

Redan inför införande av VAR under VM 2018 var Jonas Eriksson och drog en presentation för landslaget om hur spelarna skulle agera och tänka på gällande det nya hjälpmedlet. Sedan dess träffas de då och då – men framför allt har de ”korrespondens” inför matcherna.

– Jag är tacksam att Jonas vill hjälpa oss. Han känner många utav domarna och har bra koll på hur de är. Sen talar vi inte om för spelarna om det är en bra eller dålig domare. Men till exempel det här med språket är intressant. Det är inte alltid domaren på den här nivån pratar bra engelska och det är ju ganska bra att veta innan för annars kan man bli frustrerad över det. 

ARKIV: Så här kan det också se ut på en presskonferens med Janne (oktober 2019)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här markerar Janne Andersson – när telefon ringer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer