Representanter från Gefles supportrar vill inte dela arena med Dalkurd. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Varför ska Gävle kommun hjälpa Dalkurd?”

Uppdaterad
Publicerad

Dalkurd kan spela sina allsvenska hemmamatcher 2018 i Gävle. Det uppskattas inte av alla.

– Varför ska Gävle kommun hjälpa dem? säger Per Linderdahl, ordförande i Gefle IF:s officiella supporterklubb, till SVT Sport.

Dalkurd är på väg att flytta sin verksamhet från Borlänge till Uppsala, men behöver en annan hemmaplan 2018.

I dag meddelade Gävle kommun att man kommer att upplåta Gavlevallen som arena för den nyblivna allsvenska klubbens 15 hemmamatcher.

”Ska det klämmas in ett lag till?”

Det har rört upp känslor från annat håll. Nu uttalar sig Per Linderdahl, ordförande för Gefles officiella supporterklubb Sky Blues.

– Vi ser det här som förödande för fotbollen i Gästrikland och speciellt för Gefle IF, som har 1000 aktiva ungdomar. Vi har hela vår elitverksamhet där, vårt framgångsrika damlag och alla lag i distrikten. Ska det klämmas in ett lag till? säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Tänk dig att Dalkurd har en allsvensk match med säkerhetsrisk. Säg att matchen börjar 19.00 en vardag. Då måste arenan stängas vid 14 eller 15 för att kiosker ska öppnas, säkerhetsmöten ska hållas, man ska se till att det inte smugglas in pyroteknik och så vidare. Matchen tar slut vid 21. Publiken ska lämna, arenan tömmas och presskonferens hållas. Så mycket som sex lag kan tappa sina träningstider den kvällen.

Hur ser du på att Dalkurd flyttar därifrån 2019?

– Det är det som är fascinerande med det här. Enligt stadgarna måste de ha ett årsmötesbeslut för att flytta verksamheten och det har de inte. Varför ska Gävle kommun hjälpa dem? Kommunen tjänar inget i det långa loppet förutom de 15 hemmamatcherna och några hotellnätter. Det är inte heller så att Dalkurd har jätteimponerande publikunderlag om man tittar på Superettan förra året, säger Linderdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.