Modric vill upprepa succén från -98 – se exklusiva mötet

Uppdaterad
Publicerad

Det bor drygt fyra miljoner i Kroatien.

Ändå kräver folket medalj i fotbolls-VM.

SVT Sport har träffat deras bäste fotbollsspelare – som ratar vårt förslag om en kvartsfinalsplats.

– Varje generation jämförs med 1998 (VM-brons) och alla förväntar sig att vi gör något liknande, säger Luka Modric i en exklusiv intervju med SVT Sport.

Startelvan i det lag som vunnit Champions League har de senaste fem åren innehållit en kroatisk spelare. Att jämföra med Sverige där Patrik Andersson var senaste spelaren att starta i det vinnande laget. Det var 17 år sen.

Kroatien har representation i en rad storklubbar: Real Madrid, Juventus, Barcelona, bara för att nämna några.

– Vi får ofta frågan om hur vi kan ha så många talangfulla spelare. Jag vet inte, det är något i luften kanske, säger Luka Modric och skrattar.

Men trots talangfabriken är ”generation Modric” bara en skugga av sina idoler från VM 1998 – de som satte nivån.

– Jag minns nästan alla matcher. Hur vi kollade på matcherna på tv. Vi supportade och skrek, säger 32-åringen och fortsätter:

– De gjorde kroaterna stolta. Sedan dess har vi inte kunnat uppnå vår potential, särskilt i VM där vi inte har gått vidare från gruppen.

Se hela mötet med Luka Modric i spelaren ovan där han berättar om sin beundran för Zlatan Ibrahimovic, sitt sista VM, åtalet om falskt vittnesmål, att vara kapten – och spelryktet i Real Madrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.