Upplevd värme på 30 grader varmt, varnar meteorologer. Foto: Bildbyrån

Värmebölja i Stockholm Marathon – extra sjukvårdspersonal och fler duschar

Uppdaterad
Publicerad

I dag går startskottet för 40:e upplagan av Stockholm Marathon. SMHI:s väderprognos lovar 24 till 27 grader och skinande sol under större delen av dagen. Men för löpare och åskådare kan det kännas varmare än så.

– Områden med mycket asfalt och runt publikhav, där kan det upplevas som 30 grader, säger Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI.

Friidrottens landslagstränare Sverker Nilsson varnade tidigare i veckan löpare från att starta om prognosen skulle stå sig.

– Är du inte vältränad och adapterad för värmen ska du inte starta, sade han till Aftonbladet.

Extra sjukvårdspersonal

Det varma vädret har gjort att arrangörerna för årets Stockolm Marathon placerat ut extra sjukvårdspersonal längs banan och löparna kommer också att ha tillgång till ett 20-tal vätskestationer och flera möjligheter till att kyla sig med duschar under loppet.

Men om tidigare rekordår vad gäller värme, som 1982 och 2007, är något att gå på verkar det som att löparna själva också är extra försiktiga just när de vet att det är ovanligt varmt, säger presschef Lorenzo Nesi.

– Vi hoppas det och så mycket som vi har pratat om det så borde det också ha hjälpt.

Han uppmanar alla som springer att dricka mycket både före och under loppet och man bör också räkna med att det kan ta lite längre tid i dag.

– Det är inte tid för att pressa sig eller försöka sätta personligt rekord, utan man ska ta det lugnt.

Om du behöver sjukvård

Den första hjälpen får man från den sjukvårdspersonal som finns längs banan men man kan också vända sig till Stockholms närakuter. De stora akutsjukhusen i Stockholm har inte någon speciell beredskap inför loppet utan tar emot patienter som vanligt.

– Det är en vanlig lördag men visst är vi lite förberedda på att det kan komma fler patienter som just har besvär med värmen, säger Sofia Sjöman- Waas, presschef på Södersjukhuset.

Överhettning och uttorkning

Enligt sajten marathon.se ökar risken för överhettning och vätskeförlust avsevärt när temperaturen stiger över 25 grader.

Löpsträckor som ligger i anslutning till vattnet kan dock kännas aningen svalare. Vinden spås bli svag runt 2 till 3 meter per sekund i Stockholms innerstad.

– Inne bland höghusen och täta folksamlingar kan det kännas kvavt. Där har vinden svårare att blanda runt luften, säger Alexander Olsson.

Därför är det viktigt att ha med sig en välfylld vattenflaska.

– Man får absolut inte glömma att dricka vatten. Det gäller både för löpare och åskådare, säger Alexandra Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer