Union Berlin vill ha tillbaka fansen till arenan. Foto: Bildbyrån

Vill coronatesta 20 000 för att få ha publik

Uppdaterad
Publicerad

Att ha fans på plats i arenorna är något alla klubbar vill ha.

För Union Berlin är suget efter supportar så stort att klubben nu går ut med att de vill coronatesta 20 000 fans för att kunna spela med publik – och stå för kostnaderna det medför.

Union Berlin har tröttnat. Nästa säsong vill de spela med publik i deras hemmaborg. Men att fylla en arena med 22 012 åskådare är inte lätt mitt i rådande pandemi.

Det hindrar emellertid inte Union från att börja fila på planer för att kunna spela inför fyllda läktare. På klubbens hemsida skriver de att målet är att kunna testa all personal och de 22 000 med biljetter för covid-19. Målet är sedan att alla som har ett negativt test för coronaviruset, som inte är mer än 24 timmar gammalt när matchen är slut, och en matchbiljett ska kunna gå på matchen.

– Vår arenaupplevelse fungerar inte med social distansiering. Och om vi inte får sjunga och skrika, då är det inte Union. Samtidigt är säkerheten för våra besökare och personal viktigast för oss. Vi vill göra vårt bästa för att se till att ingen blir smittad i vår utsålda arena, säger klubbens president Dirk Zingler till klubbens hemsida.

Stor utmaning för klubben

Klubben förstår samtidigt att det blir en rejäl utmaning att lyckas med.

– Att få igenom en sådan plan är en enorm organisatorisk och ekonomisk utmaning, som vi gärna tar oss an med all vår styrka. Det betyder att vi som fotbollsklubb kommer stå för kostnaderna för att genomföra de nödvändiga åtgärderna, säger Zingler.

Exakt hur det ska gå till går inte klubben in på. Men säger att det redan finns partners som de för dialog med för att kunna starta nästa säsong med publik.

ARKIV: Augustinsson sköt Bremen kvar i Bundesliga (7 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.