Foto: Bildbyrån

Virus stoppar Olsens och Ekdals matcher

Uppdaterad
Publicerad

Fyra Serie A-matcher stoppas av italienska myndigheter på grund av det ökande antalet smittade av coronaviruset i Italien.

Det är dagens herrfotbollsmatcher i Venedigregionen och i Lombaridet som efter beskedet om att 79 nu bekräftats smittade ställs in.

– Italienska fotbollförbundet är i krismöte och även olympiska kommittén. Det pågår också diskussion kring Juventus match i Lyon på onsdag. Där har man sagt att man inte är så pigg på att det ska komma ungefär 3 000 fans från Turin som kanske bär på smittan. Hela tiden märker man att oron ökar, säger SVT:s utrikesreporter Jennifer Wegerup.

Inställda matcher

Mötena mellan seriefyran Atalanta och tolvan Sassuolo ställs in liksom mötet mellan trean Inter och svenske landslagsmittfältaren Albin Ekdals Sampdoria, 17:e.

Även matchen mellan åttan Verona och elvan Cagliari, med den svenske landslagsmålvakten Robin Olsen, kommer att få spelas vid ett senare tillfälle för att minska risken för ytterligare smittspridning. Detsamma gäller mötet Torino-Parma.

I damernas serie A har även dagens match mellan Milano och Fiorentina skjutits upp. Om matchen mellan Sassuolo och Roma på Stadio Mirabello, angränsande till de drabbade områdena, ställs in är ännu inte klart.

I nuläget vet man inte när matcherna ska spelas i stället.

Kan bli tomma läktare i EL

Det kan även bli spel inför tomma italienska läktare i Europa League. Att även ställa in torsdagens returmatch i Europa League mot bulgariska Ludogorets är knappast sannolikt, eftersom det på sikt skulle omkullkasta hela spelschemat i turneringen.

Enligt sajten Football Italia är den enda realistiska lösningen att sextondelsfinalen spelas bakom stängda dörrar på San Siro.

Ludogorets, som förlorade det första mötet med 0–2 på hemmaplan, har ställt en officiell förfrågan till det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och Inter, för att få klarhet i situationen i regionen Lombardiet och specifikt Milano. På sin hemsida skriver Razgrad-klubben att mer än 600 fans väntas resa till matchen och att det stora flertalet redan har köpt flygbiljetter, medan vissa planerar att ta sig till Milano med buss.

Redan på tisdagskvällen möts Napoli och Barcelona i Champions League. Matchen i Neapel väntas kunna genomföras som planerat, då det främst är i norra Italien som coronaviruset har fått spridning.

Sex personer i Italien har mist livet på grund av coronaviruset, uppgav italienska myndigheter på måndagen.

KLIPP: Härifrån spreds viruset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.