Se målet som ordnade spanskt VM-guld i fotboll. Foto: Bildbyrån/TT

Spanien vann första VM-guldet – slog England med 1-0

Uppdaterad
Publicerad

Spanien är världsmästare för första gången på damsidan.

Vänsterbacken Olga Carmona, 23, blev stor hjälte med finalens enda mål mot England.

– Vi är mästare över hela världen, säger Spaniens Jennifer Hermoso.

Från uppror till VM-guld.

För mindre än ett år sedan var det stort uppror i det spanska landslaget där 15 spelare meddelade att de inte ville spela under förbundskapten Jorge Vilda. Enligt rapporter anklagades förbundskaptenen för att vara ”diktatorisk” och att varken hans träningar eller taktiska upplägg höll måttet.

Nu, ett drygt år efter konflikten, har landet tagit sitt första VM-guld någonsin på damsidan efter 1-0 i finalen mot England.

Carmona stor hjälte

Vänsterbacken Olga Carmona blev stor hjälte i VM-semifinalen mot Sverige med sitt avgörande mål i slutminuterna. I finalen axlade hon rollen på nytt.

Mariona Caldentey hittade fram till Carmona som tryckte dit 1-0 intill bortre stolpen.

– Det är ett vackert mål. En ruskigt bra löpning men också en fin spelvändning. Passningen till Carmona är bra och skottet är perfekt, det är otagbart för Mary Earps i Englands mål, säger SVT-experten Hanna Marklund.

Missade straff

Med 20 minuter kvar fick Jennifer Hermoso chansen att i princip punktera finalen från straffpunkten. Men Mary Earps limmade straffen och höll således England kvar i matchen.

Trots flera halvchanser fick England aldrig in en kvittering. Spanien fick därmed fira den historiska framgången inför 75 784 åskådare i Sydney.

– Det är den bästa känslan jag upplevt i mitt liv. Vi spelade den fotboll som vi ville men jag tror inte att vi är medvetna om vad vi åstadkommit, fortsätter Hermoso.

”Förtvivlad och besviken”

Om det var galen glädje i det spanska laget efter finalen, var det i stället tårar hos de engelska spelarna.

– Jag är förtvivlad och besviken. Å andra sidan är jag jättestolt över laget som tagit sig hela vägen till VM-final, säger lagkaptenen Millie Bright.

VM

Spanien logo

Spanien

1 - 0

England logo

England

Accor Stadium, Sydney
Publik: 75784
Domare: Tori Penso

Fakta: Tidigare VM-vinnare

1991: USA

1995: Norge

1999: USA

2003: Tyskland

2007: Tyskland

2011: Japan

2015: USA

2019: USA

2023: Spanien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.