Prins Tamim bin Hamad Al Zani, Gianni Infantino och Vladimir Putin. Foto: TT Nyhetsbyrån

VM i Qatar – ”Slaveri”, extrem hetta och korruption

Uppdaterad
Publicerad

VM i Ryssland är över och bollen lämnades officiellt över från Ryssland till Qatar tidigare idag. Ett mästerskap och värdland som har kritiserats hårt.

– Unga människor flygs in från alla hörn för att bygga ett sådant här arrangemang och de blir utsatta för rent slaveri, säger Johan Lindholm, ledamot i det globala byggfacket BWI till SVT Sport.

För åtta år sen utsåg Fifa en av sina mest kontroversiella mästerskapsvärdar hittills. Uppgifter om att Qatar kammade hem rösterna på grund av korruption sipprade ut snabbt och mästerskapet hotades så sent som i höstas av att flyttas till ett annat land.

Kritikerna frågade sig också hur den extrema hettan skulle påverka mästerskapet. Något som Fifa nu löst med att flytta VM från sommaren till november. Världens alla ligor får alltså snällt anpassa sig.

Över 1200 människor har dött

Men FIFA och Qatar har också kritiserats för det antal arbetare som mist livet under mästerskapsbygget.

Enligt rapporter har över 1200 arbetare dött inför VM i Qatar hittills, och enligt fackliga källor kan dom komma att bli ännu fler.

– Det gör ont att se hur människor blir utnyttjade, sa Johan Lindholm, ledamot i det globala byggfacket BWI till SVT Sport för ett år sedan.

När vi når honom idag har förutsättningarna blivit bättre. Han berättar att det fram till 2013 hade dött över 1200 personer i samband med byggena på plats i Qatar. BWI har sedan dess gjort stora insatser med bland annat kontroller på plats för att skydda arbetarnas rättigheter. Vilket har gjort att antalet som dött sedan dess minskat till sex stycken fall.

Volontärerna tjänar inte en krona

Med två dagar kvar av VM höll FIFA:s president Gianni Infantino presskonferens i Moskva iförd en volontärtröja. En journalist frågade varför.

– Vi är alla volontärer på ett sätt, svarade han och kritik strömmade in.

Volontärerna som jobbar dygnet runt under VM tjänar inte en krona. FIFA-presidenten Infantino själv håvar i runda slängar in 14 miljoner kronor om året. Åker limousine med poliseskort och privatjet till matcherna för att hinna med.

– Det har varit tidernas bästa VM, säger Infantino.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.