Arsene Wenger vann den engelska dubbeln två gånger med Arsenal Foto: Bildbyrån

Här är Wengers karriär

Uppdaterad
Publicerad

Följ Arsene Wengers karriär i Arsenal. Från okänd fransman till dubbel mästare.

Arsene Wenger lämnar Arsenal efter denna säsong, han avslutar därmed ett kapitel i klubbens historia som få kommer att glömma. Nyhetsbyrån Reuters har nu sammanställt en tidslinje över Wengers tid i Arsenal.

1996/97 Den relativt okända franske tränaren Arsene Wenger värvas som ny tränare i Arsenal i oktober och leder sitt lag till en tredjeplats i ligan den säsongen.

1997/98 Efter en tung start leder Wenger Arsenal till seger i både ligan och FA-cupen, och blir därmed den första icke-brittiska tränaren att vinna den dubbeln.

1998/99-2000/01 Arsenal blir tvåa i ligan bakom Manchester United tre år i rad.

2001/02 Wenger omorganiserar sitt lag och värvar Sol Campbell. Det visar sig vara ett lyckat drag då Arsenal åter igen vinner den engelska dubbeln.

2002/03 Arsenal behåller FA-titeln men förlorar ligatiteln till Manchester United, Wenger anser att säsongen var lyckad och att det var ett mirakel att de kunde utmana Man U om titeln så länge eftersom de inte spenderat lika mycket pengar på spelarköp.

2003/04 Wengers bästa säsong i Arsenal. Laget går obesegrade genom ligan och får smeknamnet ”The invincibles”.

2004/05 En bra start på säsongen betydde 49 matcher utan förlust för Wengers manskap som dock fick se sig besegrade i ligan av Chelsea. Men i FA-cupen blev det vinst.

2005/06 Wenger ledde klubben till deras enda Champions League final, där de förlorade mot Barcelona. Hemma i England landade Arsenal på en fjärdeplats och klubbprofilen Dennis Bergkamp gick i pension.

2006/07 Arsenal bytte ut sin gamla hemmaplan Highbury ground mot Emirates stadium. Åter igen slutade Arsenal på en fjärdeplats i ligan och förlorade två av sina mest framstående spelare när Thierry Henry såldes till Barcelona och Ashley Cole till Chelsea.

2007/08-2012/13 Wenger hamnar gång på gång i blåsväder på grund av bristen på värvningar men lyckas ändå placera sitt lag i topp fyra och därmed säkra spel i Champions League.

2013/14 Titeltorkan bryts med en seger i FA-cupen men i ligan blev det ännu en fjärdeplats för Wengers Arsenal.

2014/15 Wenger värvar Alexis Sanchez från Barcelona och chilenarens 25 mål hjälpte Arsenal till en tredjeplats i ligan och ännu en FA-cuptitel.

2015/16 Arsenal gör sin bästa säsong sedan 2005 och tar sig till en andraplats i ligan bakom Leicester City.

2016/17 För första gången under Wengers tid i klubben avslutar Arsenal säsongen utanför topp fyra och får därmed inte spela i Champions League följande säsong.

2017/18 Arsenal slår ut Östersund ur Europa League. Wenger meddelar att han lämnar Arsenal efter säsongen efter 22 år i klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.