Ada Hegerberg gjorde ett mål för Lyon när de vann med 4-1 över Nilla Fischers Wolfsburg. Foto: Bildbyrån.

Förlust i CL-finalen för Fischers Wolfsburg

Nilla Fischers Wolfsburg föll mot Lyon i Champions League-finalen.

Fransyskorna dominerade hela matchen och vann till slut med 4–1.

– Det känns väldigt jobbigt just nu, säger svenskan till TT.

De två giganterna inom europeisk damfotboll möttes återigen i finalen av fotbollens finrum, Champions League. Nilla Fischers Wolfsburg mot Lyon.

De senaste finalerna lagen emellan har varit målfattiga, 2013 vann Wolfsburg med 1–0 och 2017 stod det 0–0 efter full tid, Lyon vann då på straffar.

Och det skulle bli målfattigt även denna kväll. Wolfsburg hade tidigt en misstänkt straffsituation där domaren valde att inte agera. Sara Gunnarsdottir rammades då av Sarah Bouhaddi i Lyons mål.

SVT Sports expert Daniel Nannskog var övertygad om att det skulle varit straff.

”Solklar straff för Wolfsburg”

”Den är solklar. Bouhaddi tar ju spelaren och boxar henne i huvudet efter situationen. För mig är det en jätteklar straff”, säger han.

Efter den situationen var det Lyon som tog över. Laget hade säkerheten som Wolfsburg saknade i spelet och skapade alltid något farligt av sina fasta situationer.

”De första 30 minuterna tycker jag att Lyon är det bollskickligare laget. De klarar att spela sig fram genom hela planen”, säger Nannskog.

Och Lyon skulle fortsätta ha övertaget, de spelskickliga fransyskorna var millimetrar ifrån att ta ledningen i den 69:e minuten, men bollen rensades undan på mållinjen. I damernas Champions League används inte videogranskning, men i lördagens herrmatch kommer det att användas.

Hög press från Lyon

”Över 90 minuter har Lyon absolut varit det bästa laget. De är bollskickligare och har kunnat spela sig fram till lägen. Dessutom väldigt starka på fasta situationer och som det ser ut så hade man kanske en boll inne”, sade Nannskog efter ordinarie matchtid.

Trots Lyons höga press blev det inget mål under ordinarie matchtid. Och väl i förlängningen var det inte fransyskorna som kopplade greppet.

Redan i den 93:e minuten drog Pernille Harder in 1–0 för Wolfsburg från 25 meter efter att ha fintat bort Lyonförsvaret på egen hand.

Men bara minuten senare visades Alexandra Popp ut efter att ha dragit på sig sitt andra gula kort.

Fischer: ”Hade inte kraft nog”

Och det skulle bli förlösningen för Lyon. Bara några par minuter senare hade man vänt på matchen helt och tagit ledningen med 2–1 efter mål från Amandine Henry och Eugénie Le Sommer.

När också Ada Hegerberg fick skicka in 3–1 var det spiken i kistan för Wolfsburg och Lyon vann till slut med hela 4–1 efter att Camille Abily gjort sitt sista Champions-League mål i karriären. Det var Lyons tredje Champions League-titel i rad.

– Det känns väldigt jobbigt just nu, men i slutändan måste vi vara stolta. Två titlar är bra och vi gav verkligen Lyon en tuff match, säger Nilla Fischer till TT.

– När vi har ett rött kort och de gör mål vet vi att det är tufft att komma tillbaka. Vi försökte kontra men hade inte kraften nog att lyckas med det ikväll, fortsätter hon.

Nannskog om händelserna

1–0: ”Inte oväntat Harder som kliver fram. Vi har väntat under matchen på att hon skulle visa sin briljans. Givetvis att hon har lite flyt att den styrs på försvarare och ställer Bouhaddi.”

Utvisningen: ”Inget snack om röda kortet. Det är jätteklumpigt. Och sen att hon protesterar är pinsamt.”

1–1: ”Hegerberg har varit väldigt svag i matchen, här kliver hon ändå fram med en fin lyftning till Henry som trycker upp den i bortre krysset.”

1–2: van de Sanden som kommit in, min favorit från EM i somras, och hittar fram till Le Sommer som styr in den, mycket rättvist med Lyon-ledning.”

1–3: ”Helt allvarligt hur kan inte van de Sanden spela från start? Två assist sen hon kom in. En lysande spelare som kommit in och jag är chockad att hon inte spelar från start. Hegerberg som varit iskall innan har nu gjort två bra aktioner  med assist och mål”

1–4: ”van de Sanden igen! Man kan bara garva åt det. Vilken uppvisning från holländskan. Extremt häftigt att Abily få sätta pricken över i:et på en fantastisk karriär med målet.”