Foto: TT

Zidane kritisk mot Real: ”Inget förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Zinedine Zidane lämnade som tränare för Real Madrid.

I ett öppet brev berättar han varför.

”Jag lämnar eftersom jag känner att klubben inte längre har förtroende för mig”, skriver han.

Zinedine Zidanes tränarsejourer i den spanska storklubben har bland annat resulterat i två ligatitlar och tre Champions League-vinster. Den här säsongen gick det dock sämre. Real Madrid slutade tvåa i La Liga, åkte tidigt ut ur inhemska cupen och i Champions League blev det respass i semifinalen.

Förra veckan kom beskedet att Zidane lämnar efter den titellösa säsongen.

Zidane skriver i sitt öppna brev, som publicerades i spanska tidningen AS, att han förstår de stora kraven en tränare för Real Madrid står inför. Men i jakten på segrar och titlar anser fransmannen att klubben har glömt bort andra viktiga komponenter.

”Jag är en naturlig vinnare och jag var här för att vinna titlar, men ännu viktigare är människorna, känslorna och livet i stort. Min känsla är att det inte har tagits i beaktande och att man har misslyckats med att förstå att det är en viktig del i att få en klubb att fortsätta vara framgångsrik”, skriver Zidane.

Zidane skriver att relationen med klubbpresidenten Florentino Perez försämrades under den senaste säsongen. Han menar också att information om hans framtid läckte ut från källor i klubben vilket skadade laget.

”De mänskliga relationerna är väsentliga, de är viktigare än pengar, viktigare än berömmelse, viktigare än allt. Det måste vårdas. Det var därför det gjorde så ont när jag läste i pressen, efter ett nederlag, att jag skulle få sparken om jag inte vann nästa match. Det sårade mig och hela laget eftersom dessa medvetet läckta meddelanden till media påverkade truppen negativt, och skapade tvivel och missförstånd.”

Det är inte känt vem som ska träna Real Madrid nästa säsong.

KLIPP: Här åker Real Madrid ur Champions League (5 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.