Zlatan om kritiken: ”Om jag hade ett svenskt efternamn – vad hade de gjort då?”

Zlatan i ny dokumentär: ”Det finns ett hat”

Publicerad

Nu på SVT Play, eller på söndag klockan 20.00 i SVT1, visas dokumentären ”Zlatan – för Sverige i tiden”, där legendaren närgånget berättar om den smygrasism och svårigheter han upplevt i Sverige med ett efternamn som Ibrahimovic. – Det finns något slags hat, säger Zlatan i filmen.

Dokumentärfilmaren Leo Razzak och hans team har kommit Zlatan nära och han kommer med många synpunkter på dagens Sverige.

– Han är kaxig, han tror att han är något, säger Zlatan i en sekvens i filmen om bilden av honom.

Zlatan, som nu spelar i LA Galaxy i USA, är övertygad om att efternamnet och bakgrunden med invandrade föräldrar haft betydelse för behandlingen av honom.

”Vad hade de gjort om jag haft ett svenskt efternamn”

– Om någon skriver att jag gjort en dålig match, rent sportsligt, något som tillhör mitt professionella jobb så är det helt okej. Men när någon attackerar dig personligen och snackar skit så hade jag hoppat på dig i stället för att försvara en. Då frågar jag mig själv; om jag hade haft ett svenskt efternamn, vad hade de gjort då? Hade de försvara mig eller slängt ännu mer skit? frågar sig Zlatan.

Slutsatsen blir tydlig för Ibrahimovic.

– Någonstans där under ligger något slags hat.

Se dokumentären ”Zlatan – för Sverige i tiden” i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer