Zlatan om landslaget: ”Jag fick ont i magen när jag slutade”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan tackade han för sig i landslaget. Zlatan Ibrahimovic medger att det smärtade.

– Dagen jag slutade fick jag ont i magen, säger han i dokumentären ”Zlatan – för Sverige i tiden”, som sänds på SVT1 i morgon.

På söndag klockan 20.00 visar SVT1 dokumentären ”Zlatan – för Sverige i tiden” och landets främste fotbollsspelare genom tiderna pratar om smygrasism, svårigheter – och svenska landslaget.

36-åringen gör ingen hemlighet av vilken stolthet han kände när han bar den blågula tröjan, oftast med kaptensbindeln runt armen.

Herrlandslaget i fotboll

– Att spela för landslaget är det största som finns. Att representera sitt land är det största som finns. Du gör det inte för att du har en baktanke eller för att tjäna pengar, utan för att det är ditt land du representerar, säger han och fortsätter:

– Varje gång du kliver ut med en landslagströja får du gåshud. När du lyckas göra det du är bra på – i min sits göra mål och skapa – eller ta dig till slutspel, till EM och VM… Tro mig – varje landslagsspelare du frågar… Det är det största som finns.

”En dag tar det slut”

Anfallaren, tvåmålsskytt för sitt LA Galaxy senast, hymlar inte om att det var jobbigt att tacka för sig i ”Blågult.”

– Dagen jag slutade fick jag ont i magen. Men en dag tar det slut. En dag tar det stopp. Det är bara att acceptera läget, säger han.

Ibrahimovic är Sveriges meste landslagsmålskytt någonsin med sina 62 mål på 116 landskamper.

Se dokumentären på SVT 1, söndag klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet