Zlatan Ibrahimovics koppling till ett spelbolag stoppar spel i VM. Foto: TT.

Zlatan kan stoppas från VM: ”Reglerna gäller alla”

Uppdaterad
Publicerad

Efter lördagens premiärsuccé för LA Galaxy i den amerikanska ligan MLS kom spekulationerna igång kring Zlatan Ibrahimovics deltagande i fotbolls-VM för Sverige. Men Ibrahimovics koppling till ett spelbolag, där han gått in som delägare omöjliggör spel i Ryssland till sommaren, enligt Fifas regelverk.

– Reglerna gäller för samtliga nationer och spelare som ska medverka i VM, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

Fifas etiska regelverk beskriver tydligt att reglerna gäller för domare, spelare, match- och spelaragenter.

I kapitel fyra, regel 25 står det att personer bundna till de etiska reglerna är: ”…förbjudna att äga andelar, aktivt eller passivt, i bolag, koncerner, organisationer och så vidare som marknadsför, tillhandahåller eller arrangerar sådana event eller transaktioner (vadslagning, gambling, lotterier eller liknande)”.

Ibrahimovic förekommer själv i reklamen för spelbolaget och den har visats flitigt i svensk tv den senaste tiden.

Det finns flera om i den här affären: För det första har inte Ibrahimovic sagt att han vill spela VM och för det andra har förbundskaptenen Janne Andersson inte velat kommentera saken och än mindre hur kontakten med Zlatan ser ut.

– Jag vill ju svara, men då kommer den följdfrågan och då är det bättre att jag inte svarar, säger Janne Andersson.

Zlatan slutade i landslaget efter EM-slutspelet 2016 men har hintat om VM-spel även om han är kryptisk.

– Vi får hålla dem på tå. När jag spelar och när jag inte spelar, sade Ibrahimovic om VM-spel efter lördagens match där han hoppade in och gjorde två mål för LA Galaxy och vände till 4-3-seger i derbyt mot LA FC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.