Zlatans nästa karriär: Sportchef i storklubb

Uppdaterad
Publicerad

En karriär som sportchef i en stor utländsk klubb.

Allra helst i Milan.

Det är nästa troliga steg i Zlatans karriär.

Han vill fortsätta att spela så länge det bara går, om det råder inga tvivel. Men Zlatan Ibrahimovic vore inte Zlatan om han inte även haft planer framåt.

– Jag vill stanna i Milan resten av mitt liv, sade han.

Hans ord kom i direktsändning i italiensk tv i måndags kväll. Zlatan var gäst i det mycket populära tv-programmet ”Che tempo fa” (vad är det för väder) i RAI med programledaren Fabio Fazio. På frågan om hur det går med att förlänga hans kontrakt med Milano, som går ut efter den här säsongen, svarade Zlatan med ett stort leende – och lät förstå att han vill förlänga.

– Nu passar vi på här att sätta press på Milan! För jag vill stanna där för resten av mitt liv, sade Ibrahimovic.

Skapar stora rubriker

Hans ord får stor uppmärksamhet i Italien där Zlatan just nu syns ännu mer än vanligt, tack vare boksläppet. Han medverkar nästan dagligen i stora intervjuer i både tv och tidningar. I boken ”Adrenalina”, som släpps i Sverige i dag, avslöjar han många saker – även att han gärna ser en framtid som sportchef i en stor klubb.

”I somras, när jag inte visste hur det skulle bli med Milan så hörde jag av mig till PSG och erbjöd mina tjänster som sportchef”, berättar Zlatan i boken.

Avslöjandet skapar stora rubriker i både Frankrike och Italien men ses främst som ett sätt för Zlatan att förbereda Milan på vad han vill – den dag han tvingas lägga skorna på hyllan.

”Vill stanna i den internationella toppfotbollen”

– ”Ibra” har haft de här tankarna länge. Vi har ju pratat mycket under arbetet med boken, berättar Luigi Garlando, ansedd journalist och den som skrivit boken ihop med Zlatan.

Garlando utesluter att ”Ibra” flyttar hem och får en roll i Hammarby, som det spekulerats kring.

– Med all respekt så vill Zlatan stanna i den internationella toppfotbollen, finnas kvar på de största scenerna, arenorna, i de sammanhangen. Och han vill helst bo i Italien, säger Garlando till SVT.

Han och många andra italienska fotbollstyckare bedömer att en rad klubbar kommer att vara intresserade av att ha Zlatan i sitt klubbmaskineri och som en frontfigur, när han slutar spela. Zlatan säger dock i flera intervjuer, även den i ”Che tempo fa” att han, även nu vid 40 års ålder, hoppas att den dagen dröjer.

– Jag vill fortsätta att spela med Milan och spela VM om jag tas ut dit. Jag är rädd för vad som händer den dagen jag slutar spela, jag vill inte att det ska ta slut.

MER ZLATAN-KLIPP: Emil Roback om Ibrahimovic: ”Hans mentalitet är sjuk”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.