André Pops, Daniel Nannskog och Johanna Frändén. Foto: Grafik: Kim Hägglund, SVT

FAQ: Fotbolls-EM i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Kommer SVT sända något EM-magasin? Går det att se matcherna i efterhand på SVT Play? Hur hittar jag resultat och tabeller? De här och andra vanliga frågor om EM i SVT får du svar på här.

När avgörs EM?

– Fotbolls-EM i Frankrike avgös mellan den 10 juni och den 10 juli. Matcherna spelas på tio arenor runt om i Frankrike.

Fotbolls-EM

Var hittar man sändningstider för fotbolls-EM?

– Alla sändningstider hittar du här, i vår sporttablå eller på text-tv sidan 327 eller 398.

Vad sänds i SVT och vad sänds i TV4?

– SVT och TV4 delar på mästerskapet. SVT sänder Sveriges öppningsmatch mot Irland i Paris den 13 juni och Sveriges andra gruppmatch mot Italien i Toulouse den 17 juni. TV4 sänder tredje gruppmatchen mot Belgien den 22 juni i Nice.

– Under slutspelet sänder SVT och TV4 fyra åttondelsfinaler var, två kvartsfinaler och varsin semifinal. Finalen, som spelas på Stade de France i Paris den 10 juli, sänds i TV4.

Vilka kommenterar Sveriges matcher i SVT?

– SVT har två kommentatorspar på plats under EM. Det ena är Chris Härenstam och Glenn Strömberg, det andra är Staffan Lindeborg och Markus Johannesson.

Kan jag se era sändningar i Play om jag är utomlands?

– SVT har bara rättigheter för att visa matcherna inom Sverige.

Kommer alla matcher att läggas upp på SVT Play i efterhand?

– Ja, alla matcher, magasin och övriga EM-sändningar som visas i SVT går att se på SVT Play i efterhand.

Varför buffrar sändningen när jag tittar på den i Play?

Om sändningen hackar kan det bero på att datorn/surfplattan/mobilen försöker spela upp video i högre kvalitet än den klarar av. Läs mer om det här

OBS! Har du fler frågor, eller om du har problem med SVT Play, kan du höra av dig till SVT:s Videosupport. Det gör du via de här kanalerna:

svtplay.se/hjalp

Facebook.com/svtplay

twitter.com/svtplay

Var hittar jag nyheter, resultat och tabeller från fotbolls-EM?

– EM-nyheter hittar du antingen på svtsport.se, i SVT Sports app eller på sidan 300 på SVT Text (text-tv). Resultat och tabeller finns på sidan 331 på text-tv, på sajten eller i appen.

Kommer SVT ha någon studio på plats i Paris?

– Ja, dels en EM-studio i Paris som leds av André Pops tillsammans med SVT Sports experter Daniel Nannskog och Johanna Frändén, dels en ”Sverigestudio”, som följer det svenska laget. Den leds av David Fjäll tillsammans med expert Matias Concha och reporter Jane Björck. ”Sverigestudion” sänder presskonferenser och alla Sveriges träningar direkt samt bjuder på senaste nytt, intervjuer och gäster.

Kommer SVT att sända några EM-magasin?

– Inte dagligen men flera gånger under mästerskapet. Dessutom sänds ett ca 15 minuter långt program i Gomorron Sverige med Mats Nyström samma dag som Sverige spelar sina matcher och dagen efter. Start ca 09.40.

Kommer det finnas någon EM-app?

– Inte någon särskild EM-app, men väl SVT Sports egen app, som du kan få information om här.

– I appen, som är gratis, finns alla SVT:s EM-sändningar, allt annat rörligt material, nyhetsartiklar, resultat och sporttablå. Vänder du på moblien kan du dessutom se text-tv i den. 

Varför har ni sponsorskyltar före och efter matcherna?

– I samband med sportsändningar kan och får SVT visa sponsorskyltar före och efter programmen. Sponsorskyltarna ger SVT en intäkt, som är tänkt att göra det lättare för SVT att köpa in rättigheter att visa sportevenmang för den breda tv-publiken. Läs mer här

Textas matcher och EM-magasin?

– Ja, de textas.

Tre av matcherna sänds i Kunskapskanalen och i SVT24. Sänder de i HD?

– SVT1 och SVT2 sänder i HD, men inte SVT24 och Kunskapskanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet