Foto: TT

”Sverige gick inte att titta på”

Uppdaterad
Publicerad

Medierna i Sveriges gruppmotståndarländer är måttligt imponerade av Blågults spel, dagen efter första EM-matchen. Gazzetta dello Sport frågar sig bland annat varför Erik Hamrén varit svensk förbundskapten så länge. “Kanske gillar svenskarna att plåga sig själva”, skriver tidningen.

Dagen efter de första matcherna i Sveriges grupp är glädjen allra störst i de italienska tidningarna, efter en imponerande seger mot Belgien av ”Gli Azzurri”.

”Dröm Italien, dröm!”, är den stora rubriken på ledande sporttidningen Gazzetta dello Sports etta. ”Viva l’Italia”, skriver Corriere dello Sport.

Omdömena om Sveriges spel är desto mer negativa. Erik Hamrén får låga betyget fem på Gazzetta dello Sports betygsskala. Samma betyg från hela Sverige, och Irland bedöms vara det bättre laget.

”Sverige gick inte att titta på under stora delar av matchen. Han leder Sverige sedan 2009, 2012 gick de inte vidare från gruppen. Kanske gillar svenskarna att plåga sig”, är kommentaren om Hamrén.

Andreas Isaksson kommer lindrigast undan med 6,5 i betyg, lagets bäste spelare.

”Bestämde Zlatans mormor?”

Zlatan får en sexa, medan Mikael Lustig, Sebastian Larsson och Oscar Lewicki bedöms som sämst med femmor i betyg.

”Som ett skåp som ger intrycket av att vara snabbt, när han vill. Men han försöker aldrig och använder bara sin fysik till att orsaka frisparkar. En besvikelse”, skriver man om Larsson.

Även i den irländska pressen ser man det egna laget som det bästa.

”Zlatan matchens lirare. Bestämde hans mormor det?” Så twittrade Irish News efter matchen.

”Det kändes som om Sverige stal en poäng”, skriver Irish Times krönikör Frank McNally.

”Irland grämer sig över en missad tillfällighet”, är en av rubrikerna på Irish Independents förstasida.

Oro i Belgien

Tidningen ger de irländska spelarna betydligt bättre betyg än vad de får av Gazzetta dello Sport, med sjuor och åttor där italienarna ger dem sexor.

Matchen kallas för ”Swede and Sour” i tidningen, söt och sur, med en lek med ordet för svensk. Intrycket är att laget spelade bra, men att man kunde ha fått med sig segern efter att ha ”kastat bort ledningen”.

Förre spelaren Steven Reid menar i en krönika att första matchen påminner om inledningen för det Irland som han själv spelade i i VM 2002, när laget gick till åttondelsfinal. ”Vi fick exakt samma 1-1-resultat mot Kamerun och det gav oss massor av självförtroende”, skriver han.

De mörkaste rubikerna hittas i Belgien. ”Vad nu, coach?”, och ”Rött alarm”, är Het Niewsblaads stora rubriker efter en förlust som förbundskapten Marc Wilmots får ta stort ansvar för.

Europamästerskapet
Irland logo

Irland

1 - 1

Sverige logo

Sverige

Stade de France, Paris Saint-Denis
Publik: 75000
Domare: Milorad Mažic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer