Foto: Privat/BILDBYRÅN

Svenska Alex, 8 år, deltar i VM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges enda deltagare under VM-finalen är på väg till Ryssland. Och han hoppas på Kroatien.

Alex Lithvall, 8 år, från Helsingborg kommer att få alla blickar, allt ljus, på sig just före 17 på söndag. Det är då han, som så kallad ”player escort”, tågar in på VM-finalarenan med spelarna i Frankrike och Kroatien.

Alex är en av de lyckliga vinnarna i en tävling där priset är att få gå in med spelarna under VM. Att få göra det i finalen är såklart högsta vinsten.

– Jag hoppas att få gå med kroaterna, det är laget jag håller på. Och drömmen vore att få gå tillsammans med deras målvakt (Danijel Subasic). Men jag ser fram emot att få se VM-finalen också.

Varför det, är du själv målvakt?

– Nej, vi har inga fasta platser i laget. Jag spelar fotboll och ska börja spela i HIF. Ja, i Hittarps IF P8. Men jag gillar Kroatiens målvakt, och jag hoppas verkligen att Kroatien vinner. Men jag har ingen aning om man får välja spelare, eller så.

– Vi åker hem på måndag. Det ska bli roligt hela resan.

Har du kollat in hur de andra barnen gjort när de gått in med VM-spelarna?

– Jo, jag har sett matcherna och när de gått in. De håller inte i handen, men de går bredvid sin spelare, precis bredvid. Sen står de med under nationalsången. Men jag kan inte Frankrikes eller Kroatiens nationalsånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.