Foto: Bildbyrån.

För sjätte gången i rad – en förlorare utsedd till VM:s bäste

Uppdaterad
Publicerad

Luka Modric utsågs till bäste spelare i VM.

Det är sjätte gången i rad som priset inte går till en guldmedaljör.

Frankrike slog Kroatien med 4-2 i finalen och kan därmed titulera sig världsmästare.

Efter matchen utsågs dock kroaternas mittfältsmotor Luka Modric till turneringens bäste spelare.

Det är sjätte gången på raken som priset går till en spelare som inte vinner VM.

2014 frälste Mario Götze sitt Tyskland med ett mål i förlängningen, och en besviken Lionel Messi lunkade fram till prisutdelningen för att koras till turneringens bäste.

2010 ledde Diego Forlan ett urstarkt Uruguay till en fjärdeplats, utrustad med spel- och målsinne av den högre skolan, och tog emot priset.

2006 skallade Zinedine Zidane italienaren Marco Materazzi i finalen. Utvisning och silvermedalj – men alltjämt en individuell VM-krona på fransmannens huvud.

2002 gjorde tyske målvakten Oliver Kahn bara ett enda misstag i hela turneringen – men det kom i finalen och utnyttjades av Ronaldo. Ändå blev Kahn utsedd till den bäste.

1998 var det just Ronaldo som glimrade genom hela slutspelet. När allt ställdes på sin spets låg brassen livlös på morgonen och var ett spöke i matchen, men fick utmärkelsen ändå.

Senast en guldmedaljör tog emot priset var 1994. Han hette Romario och var spjutspets i ett vinnande Brasilien, som slog Italien på straffar efter att Roberto Baggio lyft den avgörande bollen över ribban.

Noterbart är att Kylian Mbappé utsågs till bäste unge spelare. Det är första gången på 60 år som vinnaren av priset spelar för världsmästarna (Pelé, 1958).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.