Foto: Bildbyrån/montage.

Finalen är här – hela världen står stilla

Uppdaterad
Publicerad

Världen står stilla. Den största matchen är här.

Frankrike eller Kroatien ska bli världsmästare. Nu ska allt avgöras, avspark 17.00 på SVT.

Frankrike rider på en entusiastisk våg som fenomenet Kylian Mbappé ligger bakom. Här finns Paul Pogba, Antoine Griezmann och kapten Hugo Lloris – men det är Mbappé som är mannen i rampljuset den här sommaren.

Nu ska han leda sitt Frankrike till VM-guld, han som föddes ett halvår efter att fransmännen bärgade bucklan sist, på hemmaplan 1998. För motståndet står en nation med fyra miljoner invånare.

Länge har världen väntat på att Kroatien ska få ihop sin slagkraftiga trupp till en fungerande enhet. Nu är landet framme i final, tjugo år efter att ha tagit brons under ledning av skyttekungen Davor Suker.

Lagkapten Luka Modric går i täten. Han är hjärtat och hjärnan, och ska antingen servera Mario Mandzukic strålande passningar eller avsluta själv från distans. Oavsett vilket förväntas han frälsa sitt folk.

Matchen sparkar i gång 17.00 och sänds på SVT1 och SVT Play. Försnacket börjar redan 15.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.