Mats Broström. Foto: TT

Här är maten som ska ordna blågul VM-succé

Uppdaterad
Publicerad

Vad bensin är för bilar är Mats Broström för de svenska landslagsspelarna.

På måndag är det svensk VM-premiär mot Sydkorea och då gör Sveriges landslagskock samma mat som han brukar.

– Då har jag en pocherad fisk. Förhoppningsvis får man en bra torsk eller hälleflundra, äggsås eller pepparrot till, säger han till SVT Sport.

Han berättar att han gör maten på ryska råvaror.

– De har ju sanktioner, så det är inte så mycket som kommer från Europa. Men pastan kommer från Italien, jag vet inte hur den kommer in men det är italiensk pasta i alla fall. Laxen kommer från Norge, de har ju också sanktioner mot Ryssland, men den kommer också in, men jag vet inte hur, säger han och skrattar.

Herrlandslaget i fotboll

Det är ett annat jobb för mig. Men midsommarmaten har jag hört att du säkrat?

– Ja, då har vi smugglat in – eller det har vi inte gjort för vi har fått rättigheter. Så det är lite sillar, lite laxar. Och det är dagen innan matchen, så det blir inte så mycket för spelarna, säger Broström och säger ”bara de känner doften av sill och så vidare”.

Vad skiljer din roll som kock i landslaget kontra på en vanlig restaurang?

– Allting ska vara näringsrikt och variationsrikt. Det gäller givetvis på en restaurang också men här är det ju väldigt mycket fokus på det.

Har de fasta kalorimängder som de ska få i sig?

– Nej det är det inte. Inte som jag bearbetat, det är de själva som vet vad de ska äta. Under våra middagar är allting i bufféform. Så det är liksom inga färdiga tallrikar som är gjorda. De har ju råkoll på det själva, säger han och fortsätter:

”Äter ganska lite bröd”

– Sen springer de ju ganska mycket. En normal lunch äter de mycket pasta till att börja med, sen tar de salladsbord och efter det är äter de som du och jag. När de har tränat eller efter match då äter de ungefär dubbelt så mycket i kalorier. 

Skiljer sig maten ju närmare match det kommer?

– Ju närmare match ju mer kräsna är de för sig själva. Även fast de vill ta den där lilla ostbiten – eller som i går serverade jag pizza – så avstår de. Det var nästan ingen av spelarna som åt i går. Alltså vi äter sån här nattamat och då gjorde jag en ytterst lite pizzaslice, men det var ingen som tog. Det var bara ledarna som tog en bit. Det finns vissa skillnader mot tidigare, berättar landslagskocken.

– Ganska lite bröd äter de. Det är en stor skillnad mot vad det var kanske tio-femton år i tiden. Då var det viktigt att ha bra bröd, vi har det nu också men de är väldigt kräsna på det, säger han och berättar att frukt och bär är populärare.

Så vad är då favoritmaten? Ingen större skräll egentligen. Med alla spelare boende i utlandet är det maten de inte får.

– Husmanskost är populärt. Köttbullar, wallenbergare, raggmunk. Om jag gör pannkaka någon dag så gillar de det. Det är ju inte nyttigt men det blir inte dag före match, säger han och fortsätter:

– Alla bor ju utomlands och saknar den här maten. Man är lite så där matmorsa. Ibland hör jag det där ”Mats, när det blir det wallenbergare?” eller ”Mats, när blir det köttbullar?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet