Foto: SVT

SVT-profilernas bästa minnen från fotbolls-VM: ”Något stort var på gång”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM är över för den här gången och svenska landslaget överträffade alla förväntningar. SVT:s VM-profiler väljer ut sitt främsta minne från mästerskapet.

André Pops

– Jag kommer aldrig glömma när Johanna helt plötsligt var försvunnen mitt i sändning, säger André Pops lite skämsamt.

Han syftar på tillfället när experten dök ner under bordet för att ta lite godis – och kameran återvände till studion.

Men rent fotbollsmässigt är det Sveriges första match, och Granqvists straff, som ligger programledaren varmast om hjärtat.

– Hans kyla när han kliver fram efter så lång väntan, och sätter straffen mot Sydkora, då visste vi att något stort var på gång. De sekundernas väntan, de minns jag.

Jonas Eriksson

Även Jonas Eriksson lyftar fram det som sitt bästa minne från VM i Ryssland.

– Andreas Granqvist hade fått vänta länge, länge. Och till slut slår han in bollen. Otagbart, 1-0. Vägen mot ett lyckat VM hade börjat, säger han.

Johanna Frändén

Johanna Frändén minns något utanför matcharenan som allra starkast: Durmaz tal till svenska folket.

– Ett tal som vann många svenskar hjärtan. Det var en otroligt stark prestation som gick utanför fotbollen och fick sätta tonen för det här fantastiska kollektivet som Sverige skickade till Ryssland och kom hem med en välförtjänt framgång.

Daniel Nannskog

En annan nagelbitare var sista gruppspelsmatchen mot Mexiko, som Sverige vann med 3-0. Daniel Nannskog minns den matchen med värme och imponerades av svenska prestationen.

– Man kliver in i den matchen oerhört bestämda. Mexiko hade imponerat väldigt mycket med sin kontringsfotboll men smarta Sverige läste sönder dem. De vann på fysiken och smartness. En enormt bra matchplan. Det är mitt starkaste minne och något jag kommer bära med mig vidare i livet.

Chris Härenstam

Och för Chris Härenstam är det den andra halvleken som sticker ut extra mycket.

– Den var fullständigt enastående, där Sverige verkligen spelade ut Mexiko, säger han.

Glenn Strömberg

De stora stjärnorna, Ronaldo och Messi, åkte ur VM snabbare än förväntat. Men en av dem hann göra ett rejält intryck på Glenn Strömberg innan uttåget.

– Messis mål, det är ett av de vassaste fotbollsmålen jag sett någon göra. Det fick inte så mycket uppståndelse för att Argentina var som de var och Messi var som han var, men det var för mig fantastiskt, säger Glenn Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.