Lars Lagerbäck tror på Island, trots att han basat över båda landslagen. Foto: Bildbyrån

Lagerbäck: ”Island favorit mot Nigeria”

Uppdaterad
Publicerad

Han har kallats både ”Lasse Lagos” och ”Lassa Lava”.

I dag möts Nigeria och Island, två länder som Lars Lagerbäck varit förbundskapten för.

– Jag ser Island som en liten favorit, säger han till SVT Sport.

Om det är någon som har koll på förutsättningarna inför dagens VM-match mellan Nigeria och Island så borde det vara Lars Lagerbäck.

Svensken är den ende tränaren i historien att ha basat över både Islands och Nigerias landslag. Men när de i dag möts i Volgograd klappar hjärtat ändå lite extra för ett av lagen.

– Det är klart att man känner för båda lagen när man har varit där, men jag var ju på Island mycket längre och känner ledarna och spelarna där väldigt bra samtidigt som i stort sett ingen spelare är kvar från min tid i Nigeria, säger Lagerbäck till SVT Sport.

Ledde Nigeria i VM

Lagerbäck tog över Nigerias landslag år 2010, kort inpå VM i Sydafrika, men åkte ut direkt i gruppspelet och lämnade kort efter för att ta över Island. Det kom att bli startskottet för det isländska succélandslag som vid vinst mot Nigeria har stor chans att ta sig vidare från gruppspelet i sin VM-debut.

– Island har ju byggt vidare på samma grundspel som användes under min tid medan Nigeria definitivt inte har samma grundspel. Deras spel i dag bygger mer på individuell skicklighet och Island är mer av en lagmaskin, även om jag inte har någon hundraprocentig bild av hur Nigeria spelar numera, säger han.

Kan slå ut Argentina

Samma dag som Island inledde med att spela lika mot Argentina i VM:s största skräll hittills så förlorade Nigeria med 0-2 mot Kroatien. Efter kroaternas 3–0-vinst mot Argentina i går har nu islänningarna chansen att koppla ett grepp om andraplatsen – och slå ut jättenationen Argentina och Lionel Messi.

– Jag tror det kommer bli en ganska jämn match. Det är två lag som spelar på olika sätt, men det kommer nog bli ganska jämnt ändå. Sedan får man se vem som är mest effektiv, Nigeria bygger mycket på individuell skicklighet och ett snabbt djupledsspel om de får de möjligheterna, Island bygger mer på ett starkt samarbete och släpper inte till mycket.

Vilka tror du vinner?

– Island får ses som liten favorit, även om jag tror att det blir en väldigt jämn match.

Nigeria – Island

Grupp D: Kroatien (Sex poäng, två matcher), Island (En poäng, en match), Argentina (En poäng, två matcher) Nigeria (Noll poäng, en match)

• Matchstart: 17.00

• Sänds: SVT1, SVT Play, start 16.00

• Plats: Volgograd Arena, Volgograd

• Kommentatorer: Chris Härenstam, Glenn Strömberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.