Jonas Eriksson: Det var inte straff

Uppdaterad
Publicerad

Den mest omdiskuterade händelsen i första halvleken av VM-finalen mellan Frankrike och Kroatien var den straff som Frankrike gjorde 2-1 på. Trots att VAR-rummet användes anser en majorietet att den utdömda straffen var felaktig.

I slutet av den första halvleken fick Ivan Perisic bollen på handen i straffområdet och kunde blivit hörna, något som kontrollerades via VAR-rummet.

Antoine Griezmann tog god tid på sig och rullade in 2-1 på straffen till vänster om den kroatiske målvakten Danijel Subasic.

– Det är en korrekt dömd straff till Frankrike, säger SVT Sports expert Frida Östberg

Det håller inte Jonas Eriksson med om. Han anser att det finns för mycket att argumentera kring, vilket gör att domaren borde ha friat.

– Det är ett 50/50-beslut som jag kan argumentera för åt båda hållen. Det gör att jag tycker att det är synd att VAR-rummet fattar beslutet. De ska stötta domaren i hans första uppfattning, det vill säga att inte blåsa, säger ex-domaren Jonas Eriksson i SVT Sports studio.

Tiotusentals franska fans firade målet vid Eiffeltornet i Paris. Samtidigt deppades det i Zagreb där en enorm folkmassa samlats. 

– 9,5 av tio som vi pratat med tycker inte att det skulle varit straff, säger SVT Sports expertkommentator Glenn Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.