Jonas Eriksson om Brasiliens uteblivna straff: ”Bollen måste vara i spel”

Uppdaterad
Publicerad

Brasilien tycker att de blev bestulna på en straff när de föll mot Belgien i kvartsfinalen. SVT Sports expert Jonas Eriksson har förklaringen till varför det inte blev straff.

– Man tittar på situationen och då tror jag man gör bedömningen att bollen är ute innan situationen. Bollen måste vara i spel, säger Eriksson till SVT Sport.

Det var Gabriel Jesus som fälldes av den belgiska backen Vincent Kompany och hela det brasilianska laget skrek efter straff.

– Jag var övertygad om att domaren blåste straff. Då började VAR granska. Sedan tror jag man tycker att det är kontakt och regelbrott, men att bollen var över linjen, då kan det inte bli straff, säger h

– För att det ska bli straff eller frispark måste bollen vara i spel, men vi kan vara överens om att han träffar brassen med dobbarna.

Situationen uppstod vid ledning 2-0 för Belgien. Inhopparen Renato Augusto reducerade för Brasilien, som hade ytterligare tre heta målchanser för att kvittera. Men Belgien vann med 2-1 och är klart för sin första semifinal sedan 1986.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.