Foto: TT Nyhetsbyrån

Kroatiens målskytt varnas av Fifa

Uppdaterad
Publicerad

Kroatiens Domagoj Vida har varnats av Fifa efter att backen gjort en film där han prisar Ukraina efter vinsten mot Ryssland i VM-kvartsfinalen.

I videon säger Vida ”Ära till Ukraina” och den före detta landslagsspelaren Ognjen Vukojevic fyller i ”den här segern är för Dynamo och Ukraina...heja Kroatien”.

Vida och Vukojevic spelade ihop i den ukrianska klubben Dynamo Kiev. Spelarna får inte göra politiska uttalanden och Vida har därför varnats av förbundet.

”Vi kan bekräfta att Fifas disciplinära kommitté har skickat en varning till spelaren Domagoj Vida för hans uttalande efter VM-matchen mellan Ryssland och Kroatien”, säger Fifa i ett uttalande.

Vida nekar

Vida själv menar att det inte var politiskt menat.

– Det är ingen politik i fotboll. Det är ett skämt till mina vänner från Dynamo Kiev, säger han till ryska SportExpress.

– Jag älskar ryssar och jag älskar ukrainare.

Varningen innebär inte att Vida stängs av och han är därför spelarklar till semifinalen mot England på tisdag.

Infekterad konflikt

Sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 har spänningarna mellan Ryssland och Ukraina varit hög.

Det är inte första gången Fifa agerar utifrån konflikten under VM i Ryssland. Inför invigningen stoppades den ryska artisten Julia Tjitjerinaden från att uppträda på invigningen för att Fifa ansåg att hon tagit för tydlig ställning i konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.