SVT Sports Diljen Otlu tror att Brasilien är glada över att slippa möta Sverige. Foto: Bildbyrån/montage

Krönika: Sverige rev murar och ritade om kartan

Uppdaterad
Publicerad

De gick ut på en arena klädd i motståndarnas färger med fotbollens traditionstyngda historia emot sig.

Men Janne Anderssons landslag har sin egen historia.

Den här gången rev den medaljmurar och ritade om kartan för resten av turneringen.

Både innan Tyskland och Mexiko fick Janne Andersson svara på frågor om erfarenhet och historia. Det här var ju Tysklands turnering och Mexikos moment. Här misslyckas de aldrig och hit kom de med spelare som står på en helt annan grund än de svenska när det kommer till de stora matcherna. Tyskland hade inte missat att ta sig vidare från VM:s gruppspel på 80 år. Mexiko klev in i den rafflande slutspelsomgången med sex raka VM-slutspel. Sverige då? Blågult hade inte ens varit i de här sammanhangen på 12 år men Janne Anderssons landslag har erfarenheter som är värda mer än tradition. Att fotboll är ett erfarenhetsspel förnekade han inte men poängterade att gemensamma erfarenheter i sammanhanget har ett stort värde.

Vägen till VM

Få glömmer Ola Toivonens sena 2-1-mål mot Frankrike som skapade gnistan och alla minns den där sena höstkvällen på San Siro som fick Blågult att fatta eld. Utifrån sett skapade de drömmar. I landslaget skapade de erfarenheter och byggde på en historia om ett modigt Sverige utan spöken. Att gå ut på en arena där visselorkanen börjar redan på uppvärmningen, där de gula klickarna är lätträknade och mot lag som bara inte åker ur här har vi ju redan hört. Det där var redan gjort och därför fångades Sverige av tillit till vad de behövde göra snarare än av allvaret.

Var ingen jämn match

Den enda skillnaden den här gången var att hela checklistan kunde kryssas i. Det här var ingen jämn match som stod och vägde. Det här började med Sveriges bästa matchstart i hela turneringen, fortsatte med taktisk perfektion där Mexikos farligaste anfallsvapen sakta suddades ut och gick sedermera vidare med klart svenskt övertag i målchanser. Det här var 3-0-säkert och gav betalt på alla sätt och vis.

”Jag tror Brasilien är glada”

Tyskland har packat sina väskor och åkt hem, Mexiko kan tacka Sydkorea för att de får behålla sin slutspelssvit och det enda laget som inte nämnts i gruppen, det där blågula, vann den och lanserade sig själv som stornationernas mardrömslag för hundrafemtionde gången. Det gör att de hamnar på en slutspelshalva som ger medaljdrömmar. Sent i går blev det klart att Janne gäng får möta Schweiz i stället för Brasilien i åttondelsfinal. Jag tror Brasilien är glada över det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.