SVT:s fotbollsexpert Johanna Frändén Foto: SVT

SVT-experten inför premiären: ”Granqvist ska ge trygghet”

Uppdaterad
Publicerad

I dag spelar Sverige sin första match i Fotbolls-VM. Ett gäng förväntansfulla debutanter tror SVT:s expert Johanna Frändén om de svenska herrarna.

Klockan 14.00 spelar Sverige mot Sydkorea i den första gruppspelsmatchen. SVT:s expert Johanna Frändén tror att stämningen i laget är pirrig och förväntansfull.

– Det här är ett gäng som förvisso har spelat ett EM-slutspel men VM är en dimension till och det är ingen som varit med om det, alla är debutanter, säger hon.

Herrlandslaget i fotboll

– Han (Janne Andersson) har gnuggat på detaljer och funderat på hur han ska hitta rätt anspänningsnivå. Den måste vara lagom höjd, det får inte kännas som en träningsmatch men man får inte heller lägga för mycket tyngd på axlarna. En balans där emellan är hans viktigaste uppgift.

”Jannes stil”

Frändén tror inte att förbundskaptenen Janne Andersson kommer att möblera om i startelvan, utan kommer att hålla sig till den preliminära elvan.

– Det är den här elvan som är inövad. Det är hans startelva under alla omständigheter och det här tror jag de känner sig trygga med själva. Det är Janne Andersson stil, han ska ge trygghet, säger hon.

Den största nyckelspelaren anser Frändén vara lagkaptenen Andreas Granqvist, inte bara för att han är lagkapten och har en bra säsong bakom sig.

– Han har spelat fem säsonger i rysk klubbfotboll, det ska man inte underskatta. Det betyder inte så mycket på plan kanske, men man har en viss fördel med språket, kulturen, där har han uppgift att guida laget, säger Frändén.

Oklar uppladdning

Johanna Frändén tror att Sydkorea laddat på ett lite annorlunda sätt än vad Sverige gjort.

– Uppladdningen från deras håll, vad vi kunnat se, är oklar skulle jag säga. De har flyttar runt i startelvan, de har bytt spelsystem till och med. Igår såg vi att de bytt nummer på sina spelare. Det här är två lag som laddar upp på två helt olika sätt, totala kontraster.

Den stora skillnaden mellan lagen är enligt Frändén att Sydkorea har en riktigt stor stjärna, medan Sverige saknar ett verkligt toppnamn.

– Stora Premier League-stjärnan Son är en av de riktigt stora stjärnorna i hela det här mästerskapet.  Vi har inte någon av den kalibern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet