Björn Andersson om Tyskland Foto: Bildbyrån

Talangscouten: Tyskland måste göra mål inom en timme

Uppdaterad
Publicerad

Björn Andersson, före detta svensk landslagsspelare och numera talangscout i Bayern München, tror att Sverige kan rubba de regerande mästarna om man bara kan hålla nollan en bit in i andra halvlek.

Och han är tydlig med vad det skulle innebära för tyskarna om blågult skulle besegra Die Mannschaft:

– Ett fiasko utan dess like.

På 70-talet spelade Björn Andersson i den tyska storklubben Bayern München. 1974 spelade han fotbolls-VM i Västtyskland då Sverige förlorade mot värdnationen med 4-2 i andra omgången.

Efter karriären blev han ungdomstränare i Bayern München och var med och släppte fram spelare som Thomas Müller, Phillipp Lahm och Bastian Schweinsteiger. Numera är han talangscout för klubben och har stenkoll på det tyska fotbollssinnet.

Han är tydlig med vad som står på spel om Tyskland skulle åka ur redan i gruppspelet.

– I Tyskland vore det en katastrof. Ett fiasko utan dess like, säger han till SVT Sport.

”Hur ska vi slå Tyskland?”

Den tidigare så välkända tyska kampmaskinen går numera, enligt Andersson, i en riktning mot den spanska fotbollen som styrs av mycket bollinnehav och många passningar. De tidigare framgångarna för landet kan frambringa viss arrogans men Andersson tror ändå inte att det stigit tyskarna åt huvudet.

– Det är lätt att man blir självgod när det går bra och att man då inte gör grundjobbet. Omvärlden förändras och fotbollsnationerna funderar på, hur ska vi slå Tyskland? Som Mexiko, de hade en klar plan för hur man skulle gå till väga för att slå Tyskland. Och den lyckades.

0-1-förlusten mot Mexiko i VM-premiären blev en kalldusch för de regerande mästarna.

– De trodde kanske lite naivt att med mycket bollinnehav och passningsspel så kommer vi till avslut men det blev inte så riktigt.

Kritiken mot ”Die Mannschaft” lät inte vänta på sig

Flera före detta landslagsspelare gick hårt åt Joachim Löw och kompani. Särskilt Mezut Özil fick utstå hårda angrepp från bland andra Lothar Matthäus och Mario Basler som liknade mittfältaren vid en död groda.

– Man har dragit motorsågen längs fotknölarna. Det sparas inte på kritik. Det har till och med varit oförskämt och oangenämt. Spelarna är inte främmande för kritik men ibland går det över gränsen. Men så är det ju när man förlorar, då kritiseras det som innan ansågs vara bra, säger Andersson.

Det har också spekulerats i att laget är splittrat i grupperingar som inte alltid kommer överens. Men Andersson ger inte mycket för sådant prat.

– Jag tror att sammanhållningen är god. Det blir ju alltid grupperingar, en del trivs bättre ihop utanför planen än andra, men det är på planen man visar lagandan. Jag tror att respekten för varandra finns där. Det är nog mycket media som vill göra en affär av det här.

”Måste göra mål inom en timme”

Inför matchen mot Sverige på midsommardagen är det mycket som står på spel för Tyskland. Vinner Mexiko mot Sydkorea i matchen innan är det endast seger som gäller för världsmästarna om de ska undvika det totala fiaskot.

– De vet att Sverige är ett lag som har en taktik som gör dem svåra att slå. Att de har ett bra försvarsspel. De vet att Sverige inte kommer att spela offensivt. Forsberg är den som har mest repsekt med sig, han är det största svenska namnet i tysk fotboll. Men laget är svårt att slå, det vet de, säger Andersson.

Kan blågult hålla nollan en bit in i andra halvlek tror Andersson att de kan rubba tyskarna.

– De måste göra mål inom en timme. Har de inte gjort mål på 60, 70 minuter blir de nog lite stressade. Men jag tror inte att självförtroendet är rubbat inför matchen mot Sverige, de här killarna har varit i svåra situationer tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.