Panama: ”Vi har kämpat i tio generationer”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi klarade det! Vi klarade det! Vi klarade det!

Supportrarnas ord ekar runt Panamas nationalarena Estadio Rommel Fernández där hemmapubliken samlats för att ta adjö av sitt landslag som kvalificerat sig till fotbolls VM för allra första gången.

Den 10:e oktober 2017 förändrades Panamas fotbollshistoria för alltid. Det lilla landet med den stora kanalen besegrade Costa Rica med 2-1 i den sista kvalomgången och var klart för VM i Ryssland på stormakten USA:s bekostnad.

– Vi har kämpat i tio generationer för att komma till vårt första VM, säger en pojke iklädd Panamas röda landslagströja.

Panama ska möta Nordirland i sin sista match på hemmaplan inför VM. Klockan närmar sig nio på kvällen men den tropiska hettan ligger fortfarande tung över huvudstaden Panama City.

I VM i Ryssland väntar tuffaste möjliga utmaning i Grupp G där Belgien, England och Tunisien väntar.

På presskonferensen inför avskedsmatchen frågar jag veteranen Blas Pérez hur laget ska kunna stå upp mot motståndare som Belgien och England.

– Att spela välorganiserat och inte ge utrymme till motståndarna för då kommer vi få det väldigt tufft mot de här stora lagen, svarar han.

Trots många målchanser blir det 0-0 för Panama mot Nordirland. Efteråt riktades allt fokus framåt mot VM.

– Folk i Panama vet att vi ger allt på planen för vårt land och för landslagströjan. Det ska vi också göra i Ryssland, säger Román Torres som gjorde det där historiska målet mot Costa Rica som tog Panama till VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.